xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Ovih pet jednostavnih saveta će vam pomoći da održite zdravlje svoje baterije, poboljšavajući domet vašeg e-bicikla sa svakom vožnjom i pružiti dugoročni vek trajanja baterije.


1. Punite bateriju


Skoro svaki e-bicikl opremljen je litijum-jonskim baterijama, koje je najbolje držati dopunjenim da bi im se poboljšao vek trajanja – u stvari, potpuno pražnjenje ovih vrsta baterija sve vreme može da ih ošteti.


Naš opšti savet je da punite bateriju u svakoj prilici, ne dopuštajući da ispadne i ostane ispod 50% prečesto. Ovo će omogućiti da baterija radi najefikasnije, a kapacitet duži duže, što rezultira najdužim dometom.


2. Pustite da se baterija ohladi pre punjenja


Najlakše je zapamtiti da priključite svoj e-bicikl čim ga završite sa upotrebom. Ako možete, ostavite bateriju da se prvo malo ohladi (oko 15 minuta) pre nego što je stavite na punjenje. Baterijski sistemi imaju tendenciju da se najefikasnije pune kada nisu topli od upotrebe. Možda nećete primetiti razliku u kratkom roku, ali dugoročno to može dovesti do smanjenja kapaciteta baterije sa godinama.


3. Napunite svoj indikator


Kada želite da vidite da li je ciklus punjenja baterije završen, vaš e-bicikl će imati indikator koji to pokazuje. Ovo može biti na punjaču, na samoj bateriji ili prikazano na bilo kom displeju koji imate, u zavisnosti od vašeg specifičnog e-bicikla. Vredi sačekati da ovaj indikator pokaže punu bateriju, umesto da pretpostavljate da je napunjena nakon određenog vremena.


VAŽNO: Uvek koristite punjač koji ste dobili uz vaš e-bicikl, koji je specifičan za vaš model. On će puniti bateriju na optimalnom nivou snage za koji je dizajnirana. Čak i ako posedujete drugi punjač koji izgleda slično i koji se uklapa u utičnicu na bateriji ili e-biciklu, nemojte biti u iskušenju da ga koristite.


4. Držite bateriju dalje od ekstremnih temperatura


Baterije ne funkcionišu dobro ako se redovno skladište na ekstremnim vrućim i niskim temperaturama, ili se brže prazne ili se ne pune u potpunosti kada ih uključite. Naravno, ovo će smanjiti performanse baterije i vremenom će smanjiti životni vek.


Ako možete, kada je vruće vreme, pokušajte da napunite bateriju na hladnom mestu kako biste izbegli rizik od pregrevanja. Kada je hladno (oko niskih temperatura), pokušajte da napunite i čuvate bateriju u nečemu bliže sobnoj temperaturi.


5. Držite bateriju napunjenu


Ako primetite da ne koristite svoj e-bicikl nekoliko nedelja ili duže, pokušajte da ga ostavite napunjenim. Svaki proizvođač baterija i brend e-bicikla obično preporučuju nešto drugačije, ali pravilo koje je lako zapamtiti je da potpuno napunite bateriju, a zatim je povremeno ponovo punite da biste je dopunili.


Šta je sa baterijama električnih trotineta?


Ako posedujete e-trotinet, odlična vest je da je tehnologija baterije ista kao kod e-bicikla, tako da su saveti za negu navedeni ovde podjednako korisni i za vas!


Uopšteno govoreći, važno je da vodite računa o bateriji vašeg e-trotineta da biste izvukli najbolje od toga. Punite ga često da biste izbegli da ostane u stanju niske napunjenosti, uvek koristite punjač koji je isporučio proizvođač tokom punjenja i – ako možete – ostavite bateriju da se malo ohladi pre nego što je napunite.



Sjajnu cenu Xplorer S6 e-trotineta možete pogledati klikom OVDE!