xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Kao što smo mogli da primetimo u fitness centrima, traka za trčanje definitivno spada u najpopularnije rekvizite kada je reč o kardio treningu. U teretani viđamo ljude koji provode sate na traci za trčanje a možemo videti i vežbače koji rade kardio trening svega pola sata. Postoje razne diskusije na temu da li je bolje trčati ili hodati pod nagibom. Upravo zbog toga, verovatno ste bili u dilemi i zapitali se koja od te dve grupe ljudi u stvari postupa ispravno.


Trening na traci je svakako odličan izbor ukoliko vam je cilj tog treninga sagorevanje što većeg broja kalorija. Bez sumnje ćete uspeti da sagorite trocifrenu brojku kalorija bilo da se odlučite za trčanje ili brzo hodanje sa ili bez nagiba. Pošto su početnici ti koji se najčešće opredeljuju za kardio treninge, svakako preporučujemo niski intezitet produženog trajanja.


Osobe koje imaju veći procenat masnog tkiva i koji su u slabijoj fizičkoj formi, preporuka je da za početak rade 1-2 puta nedeljno trening u trajanju od 20-40 minuta u vidu hoda ili malo bržeg hoda. Hodajte takvom brzinom , da vam puls dodje do 60% vaseg maksimalnog pulsa. To je fat burning zona, i tu sigurno sagorevate kalorije i sto je najvaznije mrsavite.


Srednji intezitet treninga u vidu bržeg hoda, hoda pod nagibom i laganog džoginga, odgovaraće početnicima koji imaju određen nivo fizičke forme i kondicije i on bi trebao da traje 30 minuta 2-3 puta nedeljno. Istovremeno ćete sagorevati kalorije i povećavati kondiciju vašeg kardio - respiratornog sistema. Kada je reč o sticanju i povećanju kondicije, pod pretpostavkom da imate optimalnu fizičku formu, predlažemo treninge bržeg trčanja i sprinteva u trajanju od 20-30 minuta uz prethodno zagrevanje i hlađenje.


Spomenimo jednu bitnu stvar vezanu za određivanje inteziteta kardio treninga, a to je puls. Lagana aktivnost podrazumeva 55-65% od maksimalnog otkucaja srca, srednji intezitet 65-75% od maksimalnog otkucaja srca, viši nivo 75-85% I visok intezitet vežbanja podrazumeva 85-95% od maksimaknog otkucaja srca.


Najbolje vreme za ovaj trening je jutro, jer ćete na taj način podstaći organizam da ubrzano sagoreva kalorije u toku dana. Obratite pažnju na intenzitet ovog treninga, jer je za jutarnji trening bitno da on bude niskog intenziteta. Pre jutarnjeg kardio treninga pojedite manji, zdrav i visokokalorični proteinski obrok, kako bi imali snage da izdržite ceo trening. Ovo je naročito bitno za one koji žele da, pored skidanja masnih naslaga, zadrže obim mišića. Još jedna preporuka za ovakav jutarnji trening je da on ne bi trebao da traje duže od sat vremena, da ne bi došlo do razgradnje mišića.


Pored svih navedenih prednosti, ovaj trening je dobar i zbog toga što njime jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca kada ste u stanju mirovanja. Njima se povećava priliv krvi u mozak, što podstiče bolju koncentraciju, a doprinosi i smanjenju stresa i jačanju imunog sistema.