xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Dok iskusni biciklisti uživaju u vožnji bicikla po brdima i planinama, oni koji se bave biciklizmom iz hobija često su zaplašeni strmim usponima i muče se da stignu do vrha. Međutim, uz malo vežbe, svako može da nauči kako da savlada bilo koji uspon.


1. Pre uspona


Pripreme za brdsku vožnju počinju već kod kuće: ponesite s sobom samo neophodno, kako biste smanjili težinu. Kada krenete na turu, važno je da ostanete smireni, čak i kada se još nalazite u ravnici ispred zastrašujućeg uspona. Ako uspete da sačuvate snagu na ravnom terenu, ona će vam potrajati i kad konačno krenete na uspon. Odaberite neki laki prenos dok ne stignete do uspona i ne zaboravite da na vreme promenite brzinu, kako ne biste izgubili brzinu. 


Nikada ne menjajte brzine nasred veoma strmog uspona – može da dođe do iskakanja lanca iz ležišta.


2. Način razmišljanja


Brojne neiskusne bicikliste obliva znoj i pri pogledu na uspon. Međutim, upravo taj strah otežava uspešno savladavanje brda i planina. Cilj je da pronađete pravu brzinu koju možete stabilno da održavate sve dok ne stignete do vrha brda. Uvek je bolje da ka vrhu napredujete polako a sigurno, umesto da se sručite sa bicikla usled potpune iscrpljenosti čim stignete do vrha.


Svoj ritam ne usklađujte sa drugim biciklistima, držite se brzine koja vama prija.


3. Kako se pravilno okreću pedale


Okrećite pedale smireno, kružnim pokretima i postavite cilj od 80 – 90 okretaja u minutu.  Ukoliko ne možete da izdržite da sve vreme sedite  na sedlu, možete neki kraći period da vozite i van sedla, ali umereno i postepeno. Prednost ovakvog načina vožnje je u tome što su u stojećem položaju noge mnogo snažnije. Štaviše, mišići će vam se osloboditi, pa ćete moći da vozite brže. Međutim, ipak ćete najveći deo uspona morati da savladate sedeći, jer vožnja van sedla može da izazove bolove u leđima ako se sa njom pretera, a takođe ograničava stabilnost na biciklu.


4. Saveti za trening


Ne samo da morate da uvežbate noge za brdsku vožnju, nego i zadnjicu, leđa i ramena, jer su vam neophodni sa svladavanje strmih uspona. Dobar trening ne sme da počne savladavanjem par brda brzim tempom, već bi prva vežba trebalo da bude veoma spor uspon i postepeno ubrzavanje. Uz pravilno razmišljanje i dobro utrenirano telo, čak i najstrmiji usponi mogu da budu prava zabava.