xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

U ovom vodiču ćemo navesti sve što bi trebalo da znate o biciklizmu za početnike, uključujući i izbor najboljih bicikala za početnike, neophodne opreme, kao i gde da se vozite i još mnogo toga.


Otkrijte kakav vam bicikl treba


Razmislite za koju vrstu vožnje ste zainteresovani. Da li želite da probate drumski biciklizam? Planinski biciklizam? Ili možda samo tražite bicikl za krstarenje gradom?


Takođe morate da znate da li kupujete kupujete bicikl prave veličine. Bicikl koji je čak i malo veći ili manji, umanjiće vaše uživanje na biciklu.


Nabavite kacigu i biciklističke rukavice


Ukoliko shvatite da je biciklizam zaista za vas, moguće je da nakupite mnoštvo stvari. Ne treba vam tona opreme da biste započeli.


Ali postoje dve stvari koje je neophodno da nabavite: dobru kacigu i biciklističke rukavice. Ovo su obavezne bezbednosne stavke.


Postoje različite vrste kaciga koje možete izabrati u zavisnosti od toga koja vas vožnja zanima. Drumske kacige su lagane, prozračne i aerodinamične. Kacige za MTB bicikle više pokrivaju lobanju i imaju vizir za zaštitu lica i očiju. Urbane i rekreativne kacige se fokusiraju na to da budu malo elegantnije i obično su pristupačnije, ali takođe imaju tendenciju da su manje prozračne.


Biciklističke rukavice, iako nisu toliko neophodne kao kaciga, takođe mogu biti važna bezbednosna stavka. U slučaju da se sudarite, rukavice mogu spasiti kožu na dlanovima od poderotina i ogrebotina. Rukavice mogu biti sa pola ili sa punim prstom. Koju ćete vrstu koristiti, u velikoj meri zavisi od ličnih preferencija, iako rukavice sa punim prstima mogu pružiti veću zaštitu za vožnju van puta.



Pronađite bezbedna mesta za vožnju


Da biste započeli, potražite područja bez saobraćaja, kao što su biciklističke staze i železničke staze, ili područja sa slabim prometom kao što su ulice u okruženju i određene biciklističke rute. Najbolje mesto za početak je vaše gradsko kruženje. Većina gradova ima zvanične biciklističke mape, koje prikazuju ove staze i rute.


Takođe postoje i aplikacije i veb lokacije koje vam mogu pomoći.


Nosite vodu


Postoji nekoliko stvari koje uvek treba da ponesete na vožnju, ali najvažnija od njih je VODA. Održavanje hidratacije tokom vožnje je ključno za vaše performanse (i sreću) na biciklu.


Najlakši način da nosite vodu je da na bicikl ugradite držač za flašu i u njega stavite bocu za vodu posebno projektovanu za bicikl. Ovo rešenje je relativno jeftino, lako i smanjuje opterećenje leđa.


Druga opcija je da kupite hidratantni paket (izgleda kao ranac) ili biciklistički torbu za nošenje vode. Ovo je popularnije među brdskim biciklistima nego drumskim biciklistima, ali ga svako može koristiti.


Šta poneti sa sobom na vožnju


Pored vode, trebalo bi da ponesete i nekoliko osnovnih stvari kako biste bili sigurni da ste bezbedni i da se možete vratiti kući bez obzira na sve. Preporučujemo da ponesete potpuno napunjen mobilni telefon, kreditnu karticu, energetsku pločicu i komplet za popravku.


Vaš komplet za popravku treba da sadrži (bar) višenamenski alat, rezervnu cev, poluge za gume i mini pumpu ili C02 kertridž/pumpu.


Investirajte u biciklističku odeću


Pre ili kasnije, otkrićete da vam je potrebno nekoliko biciklističkih šortseva. Biciklistički šorts ima podlogu koja čini sedenje na sedlu bicikla daleko prijatnijim.


Imate nekoliko opcija. Možete samo da kupite podstavljeni biciklistički donji veš, koji ćete nositi ispod običnog šortsa, možete kupiti nekoliko biciklističkih šortseva od likre specifično namenjene za vožnju ili možete kupiti široki šorts za vožnju brdskog bicikla.


Pronađite društvo


Pronalaženje grupe drugih biciklista za vožnju može promeniti život. Biciklizam takođe može biti mnogo manje zastrašujuć ako imate druge ljude oko sebe. Ako u vašem kraju nema grupe, ili više volite da se vozite sami, to je u redu!


Izaberite pedale i patike


Vaš bicikl možda ima plastične pedalne platforme, u tom slučaju nabacite tenisice i počnite da vozite. Međutim, mnogi bicikli se prodaju bez pedala i moraćete da ih dodate. Dobro mesto za početak su jeftine pedalne platforme.


U nekom trenutku ćete se osetiti samouvereno na biciklu i biti spremni da uložite u pedale bez kopči i prave biciklističke cipele. Postoje razne vrste pedala bez kopči, ali mi preporučujemo za početnike jednostavne SPD pedale.


Naučite pravila puta (ili staze)


Ne postoji mnogo „pravila“ za bicikliste - zato ne paničite! Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba da znate da biste bili sigurni da ste bezbedni i da ste dobar kolega biciklista.


Prilikom vožnje na putu pridržavajte se saobraćajnih pravila. To znači da vozite desnom stranom puta, zaustavljate se na znakovima za zaustavljanje i svetlima, i generalno se ponašate na isti način kao da ste u automobilu. Naravno, nemate pokazivač pravca, pa koristite signale šakom/rukom da ukažete kada skrećete ili se zaustavljate.


Naučite neke osnovne veštine održavanja bicikla


Postoji nekoliko stvari koje treba da naučite odmah. To uključuje pumpanje guma vašeg bicikla, čišćenje i podmazivanje lanca, promenu probušene gume i zatezanje vijaka na vašem biciklu.


Pre svake vožnje, proverite vazduh u gumama, povucite kočnice da biste bili sigurni da rade i očistite i podmažite lanac.