xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Vožnja bicikla je neverovatno korisna za vaše zdravlje. U nekim zemljama bicikli su normalno prevozno sredstvo. Udrugima, međutim, javni prevoz ili automobili su poželjniji.


U današnjem postu ćemo se baviti nekima od prednosti koje vožnja bicikla može imati za nas. Možda će vas ono što saznate inspirisati da obrišete prašinu sa bicikla i da ga češće ga koristite!


Prednosti vožnje bicikla


Danas ćemo govoriti o četiri prednosti biciklizma koje će nas motivisati da vozimo bicikl svakodnevno, a ne samo s vremena na vreme ili vikendom. Možda već znate neke od njih.


1. Vežbate a da toga niste ni svesni


Kada vozite bicikl na posao ili da završite neke obaveze, verovatno niste ni svesni da vežbate, jer to možda ne smatrate velikim fizičkim naporom. Kada vozite bicikl, u pogon stavljate brojne mišiće -  više nego kada biste hodali. Vežbate svoje mišiće, čak i ako ne vozite bicikl brzo kao u teretani.


Ako počnete da koristite svoj bicikl u svakodnevnom životu, imaćete i manje problema sa parkiranjem, za razliku od automobila.


Takođe ćete uživati u određenim slobodama koje ne biste imali u javnom prevozu. Sve su to prednosti!


2. Tonirate svoje telo


Svakodnevna vožnja biciklom na posao ili u školu pomoći će vam da se osećate aktivnije. Pored toga, vremenom ćete primetiti promene na svom telu.


Vaše noge će biti jače, trbušni mišići čvršći i osećaćete se mnogo bolje.


Vežbanje uz bicikl odlično je za ljude koji ne vole sport ili se bore da treninge uklope u svoj raspored.


3. Bićete srećniji


Vožnja bicikla pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje. Stres, brige i anksioznosti koji nas muče s vremena na vreme zaista mogu da nas sruše.


Iako mnogi ljudi misle da je vožnja bicikla samo lagana vežba, ona zapravo pomaže našem telu da oslobodi endorfin. Naše telo oslobađa ovaj hormon kada vežbamo, zbog čega se osećamo srećnije, smirenije i optimističnije.


Dakle, biciklizam može biti fantastična ideja za podizanje raspoloženja, povećanje motivacije i pozitivizma. Može pomoći u svim oblastima našeg života.


4. Poboljšava naš mišićno-skeletni sistem


Rutinska vožnja bicikla može doprineti ublažavanju simptoma artroze ili bolova u kolenu.


Mnogo je bolje nego da niste aktivni. Vežba uvek pomaže; međutim, trebalo bi da smanjimo intenzitet kada je potrebno.


5. Svakodnevno vežbanje


Svakodnevno vežbanje pomaže da se iskoriste sve prednosti koje smo prethodno spomenuli. Međutim, moramo biti dosledni. Čak je i hodanje 20 minuta dnevno, kada ne možemo da vozimo bicikl, korisno. Moramo da uključimo fizičku aktivnost u našu svakodnevicu.


Dobar način da počnete je da postepeno uvodite malo vežbe u svoj dan, baš kao i sa bilo kojom drugom navikom. Na primer, tako što ćete voziti bicikl na posao jednom nedeljno, zatim dva puta nedeljno i nakon toga i češće, pomoći će vam da ovu aktivnost pretvorite u naviku.


Vremenom ćete otkriti sve prednosti pomenute u ovom postu i osećati se bolje fizički i psihički.


Vežbanje uvek ima pozitivan efekat. Možete da vežbate tako što ćete ići u teretanu, hodati ili voziti bicikl. Najvažnije je da se krećete!