xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Da li je bezbedno da vežbate dok imate upalu mišića? Odgovor na ovo pitanje zavisi od težine bolova u mišićima, koji mogu varirati od blage osetljivosti do iscrpljujućeg bola. Bol u mišićima sa odloženim početkom se javlja 1-2 dana nakon vežbanja.


Tokom perioda jakih bolova u mišićima, osoba ima poremećenu koordinaciju, manju apsorpciju udara i skraćen opseg pokreta. Ako vežbate dok imate veoma bolnu upalu, verovatno ćete promeniti mehaniku svog tela, stavljajući veći stres na ligamente i tetive i samim tim povećavajući rizik od povreda.


Da li treba da vežbate kada vas boli?


Prekoračenje je stanje intenzivnog treninga bez odmora. To dovodi do pretreniranosti i pada atletskih performansi. Potrebno je nekoliko nedelja do meseci da se ovo stanje pojavi, ali obratite pažnju na bilo koji od sledećih znakova ili simptoma i uzmite nekoliko dana do nekoliko nedelja pauze ako su prisutni:


  • Povećan broj otkucaja srca u mirovanju
  • Depresija ili poremećaji raspoloženja
  • Povećana učestalost prehlade i gripa
  • Povrede od prekomerne upotrebe
  • Bol u mišićima i zglobovima
  • Umor
  • Nesanica
  • Smanjen apetit

Ako vas samo malo boli, vežba može doneti olakšanje, iako samo privremeno. Olakšajte se tako što ćete raditi lagane vežbe otpora (kao što su vežbe stabilizacije jezgra) ili kardio treninga niskog intenziteta (kao što je hodanje). Još bolje, vežbajte mišiće koji vas ne bole.


Programe funkcionalnog treninga treba osmisliti tako da omogućavaju oporavak mišića, koji obično traje 48-72 sata, u zavisnosti od vrste treninga i intenziteta tog treninga. Ljudi koji dižu tegove svaki dan će podeliti svoje rutine kako bi mogli da rade različite mišićne grupe u različitim danima. Velikim mišićnim grupama kao što su kvadricepsi i tetive kolena treba dati više vremena za oporavak (72 sata), dok su manji mišići, posebno posturalni mišići jezgra, izgrađeni za izdržljivost i stoga se mogu vežbati češće, na svakih 48 sati.


Zapamtite da mišići ne rastu tokom treninga, već samo tokom perioda odmora nakon vežbanja. Ako ne dozvolite svom telu da se oporavi, nećete videti prednosti svojih treninga.




Sjajne cene Xplorer fitness opreme!


Pogledajte sjajnu ponudu Xplorer fitnes sprava kod maxi.rs po super sniženim cenama klikom OVDE!