xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Tokom hladnih meseci u godini, vaš imuni sistem je ponekad oslabljen, što vas čini podložnijima curenju nosa, bolovima u grlu ili prehladama. Pogledajte naše savete za suočavanje sa simptomima obične prehlade i preporuke za povratak na trening nakon prehlade.


OBIČNI SIMPTOMI PREHLADE


Prehlada utiče na gornje disajne puteve (nos, grlo) i uzrokovana je virusnom infekcijom. Obično je bezopasna i može trajati sedam do 10 dana. Uobičajeni simptomi prehlade mogu biti curenje iz nosa, upaljeno grlo, kašljanje, kijavica, glavobolja…


TRENING TOKOM PREHLADE


Da li je dobra ideja nastaviti da trenirate kada ste bolesni? Ili je bolje da napravite pauzu, da ne opterećujete svoje telo ili srce?


Kao i često u životu, istina je u detaljima. Kada je vaše telo zauzeto borbom protiv obične prehlade i ubrzavanjem oporavka, trening ne bi pomogao vašem telu. Iako je tačno da vežbanje i sport jačaju odbranu vašeg tela i imuni sistem, ovo se odnosi samo na zdrava tela.


Ako imate samo šmrcanje i nema drugih simptoma, onda malo vežbanja može dobro da utiče na vaše telo.



Ostanite u formi i vežbajte u udobnosti svog doma! 


Pogledajte super cene naših OUTLET proizvoda klikom OVDE!




 Ali obavezno obratite pažnju na sledeće tačke:


-  Napor i intenzitet vašeg treninga, kao što je trčanje, treba da budu veoma mali. U ovim okolnostima, brza šetnja bi čak mogla biti dovoljna.

-  Zimi nosite šal ili bandanu preko usta da biste se zaštitili od hladnog vazduha. Na taj način nećete direktno udisati ledeno hladan vazduh.

-  Ako je previše hladno, trebalo bi da razmislite o bavljenju sportom u zatvorenom za promenu, vežbanju u teretani ili kod kuće.

-  Pijte više vode nego obično da bi vaše sluzokože bile vlažne.

-  Uverite se da imate dovoljno dana odmora. Nakon treninga, veoma je važno da dobijete dovoljno vremena za oporavak kada se ne osećate 100%.

-  Obucite se toplije i presvucite znojnu odeću u suvu odeću odmah nakon treninga.


Ukoliko se borite sa simptomima sličnim gripu, tada vaš imuni sistem već radi punom brzinom na vašem oporavku. U ovom slučaju, svaki dodatni trening bi preopteretio vaše telo. Rizikujete da budete bolesni duže, a možda čak i da trajno oštetite svoje telo.


Priuštite sebi par slobodnih dana umesto da nastavite da trenirate bez razmišljanja. Što više vodite računa o sebi, brže ćete moći ponovo da počnete da trenirate.


KAKO DA SE VRATITE TRENINGU NAKON PREHLADE


Trebalo bi da budete bez simptoma bez lekova najmanje tri dana i da se osećate 100% u formi. Vaš prvi trening trebalo bi da bude lagan: izaberite trčanje ili trening niskog intenziteta i kratke periode vežbanja. Pratite intenzitet vašeg treninga koristeći puls.


Posle prvog treninga uzmite još jedan dan odmora za oporavak. Pogledajte kako vaše telo reaguje na ponovno pokretanje. Izbegavajte trening visokog intenziteta isti broj dana koliko ste morali da napravite pauzu zbog bolesti. Ako prerano počnete da trenirate visokim intenzitetom, možete ponovo da se razbolite.