xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Vežbanje lako može izazvati zavisnost. Postoje slučajevi kada se primoravamo da treniramo čak i na štetu sna i dosledno pomeramo svoje granice ne uzimajući vreme za oporavak. Vremenom će vas to sustići. Ljudsko telo je neverovatno i može učiniti neverovatne stvari, ali dovoljno odmora je najvažnije da biste se osećali dobro i optimalno funkcionisali. Evo nekih znakova i simptoma pretreniranosti:


TEŠKOĆE U GUBITKU / DOBITKU KILOGRAMA


Naše telo je pametnije nego što mislimo. U nekim slučajevima, vaga se neće pomeriti kada je telo stalno pod stresom. Neki čak mogu dobiti na težini. Kada se to dogodi, morate se malo povući i pustiti da se telo odmori.


UMOR


Pretreniranost često dovodi do osećaja umora, nedostatka energije i / ili slabosti. U teškim slučajevima ovo može potrajati uprkos tome što se dovoljno naspavate noću.


TRENIRANJE TOKOM BOLESTI


Pretreniranošću imunološki sistem slabi, što otežava borbu protiv bolesti. Kada nastavite da trenirate tokom bolesti, možete je produžiti, pa čak i pogoršati.


Pretreniranost je često praćena prekomernom dijetom, što može pogoršati simptome pretreniranosti. Da bi vaše telo pravilno funkcionisalo, potrebno vam je dovoljno kalorija. Pomoću kalkulatora odredite šta vam je potrebno za postizanje vaših ciljeva. Ako tokom preteranog treninga jedete premalo kalorija, možda ćete doživeti sledeće:


ATROFIJA MIŠIĆA


Telu su potrebne kalorije za održavanje mišića. Kalorije daju energiju tokom vežbanja. Kada ne unosite dovoljno kalorija, vaše telo može da koristi mišiće kao gorivo umesto masti, izazivajući atrofiju mišića. Stoga unesite dovoljno kalorija da zaštitite taj teško zarađeni mišić.


NEDOVOLJNO MASNOĆE U TELU


Ako tokom preteranog treninga jedete premalo kalorija, unos telesne masti može biti premalen. Iako vam nizak procenat telesne masti može pomoći da se fizički bavite sportom, premali unos može biti opasan. Mast je neophodna za regulaciju telesne temperature i za zaštitu vaših kostiju i zglobova od povreda, između ostalog.


Ukratko, pretreniranost može naneti ozbiljnu štetu našem telu! To vas može odvratiti od vaših ciljeva. Spavajte 7-8 sati svake noći i unosite dovoljno kalorija u skladu sa svojim ciljevima! Pokušajte da se malo opustite, trenirajte PAMETNIJE, A NE TEŽE! Ostanite posvećeni i odlučni.