xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Znamo da je vežbanje samo po sebi veoma korisno, ali da li je bitno i vreme kada se vežba? Verovatno ste čuli da vežbanje pre odlaska u krevet otežava spavanje, ali to ne mora da bude tako. Brojne studije pokazuju da vežbanje pre spavanja zapravo ne utiče negativno na san.


Ključno za vežbanje pre spavanja je da budemo pažljivi pri odabiru tačnog vremena za vežbanje, kao i da pažljivo biramo vrstu vežbi. Jedna od prednosti vežbanja noću je i ta da ono podiže temperaturu jezgra tela, pa ćete zato biti pospani i spremni za krevet kada ona počne da se spušta.


Nastavite da čitate ovaj članak da biste saznali više o vežbanju pred spavanje i kako vam ono pomaže da bolje spavate.


Vežbanje pre spavanja


Znamo da vežbanje ima brojna korisna dejstva, u njih spadaju popravljanje raspoloženja, održavanje zdravog metabolizma i telesne težine i smanjenje rizika od nastanka zdravstvenih problema, poput moždanog udara i dijabetesa. Ali da li ste znali da redovno vežbanje poboljšava san? Ustaljeni raspored vežbanja pospešuje dužinu spavanja i njegovu delotvornost, bez obzira na vrstu vežbanja i intenzitet.


Dokazano je da redovno vežbanje smanjuje stres i anksioznost, što zauzvrat pomaže kod insomnije. Vežbanje poboljšava fizičku kondiciju i mentalno zdravlje. Smanjenjem stresa i anksioznosti um postaje mirniji, pa je lakše da se zaspi. Vežbanje treba posmatrati kao način života, a ne kao sredstvo za smanjenje telesne težine.


Postoje brojni planovi vežbanja, ali za poboljšanje sna, trebalo bi da stremite umerenom vežbanju u trajanju od 30 minuta, tri do pet puta nedeljno. Ustaljeni raspored vežbanja je presudan za dobar san. Preporučujemo vam da se odlučite za plan vežbi u kojima ćete uživati. Biće vam mnogo lakše da redovno vežbate, ako vam se vežbe dopadaju.





Pogledajte XPLORER fitness sprave, izgubite višak kilograma I poboljšajte zdravlje.




Da li je noćno vežbanje loše?


Najvažnije je da zapamtite da je vežbanje presudno za vaše zdravlje bez obzira na vreme. Ponekad je veče jedino vreme koje vam je na raspolaganju za vežbanje, pa je od vitalne važnosti da ga uvrstite u svoj haotični raspored.


Vežbanje pre spavanje ne bi trebalo da smatrate pogrešnim ili nepovoljnim za spavanje, sve dok to radite pravilno. Da biste obezbedili dobar noćni san nemojte praktikovati vežbe visokog intenziteta, a nakon toga se istuširajte da biste opustili i ohladili telo pre spavanja.


Neki ljudi ne mog da spavaju nakon vežbanja zbog priliva adrenalina i ubrzanog rada srca. Temperatura njihovog tela je povišena, a mozak ima je budan i aktivan. Upravo zato preporučujemo vežbe niskog intenziteta. Ako spadate u ove osobe, vežbajte dva sata pre spavanja.


Uprkos ovome, drugi mogu da rade bilo koju vrstu vežbi pre spavanja, a da one ne utiču na san. Teško je reći kako će vežbanje uticati na vaš san dok ne probate. Preporučujemo nedelju dana kasnih večernjih vežbi, tako da možete da pratite kako će vaše telo reagovati.


Obavezno se istuširajte nakon vežbanja, 30 do 60 minuta pre odlaska u krevet, da biste se opustili i pripremili za spavanje. Ukoliko budete pratili ovakav raspored, vežbanje ne bi trebalo da utiče na san.


Vežbanje pre spavanja


Danas postoje brojne vežbe, ali neće sve na isti način uticati na san. Ako želite da vežbate pre spavanja, važno je da pametno odaberete vrstu vežbi ako planirate vežbanje noću, mudro je da se opredelite za vežbe lakog do umerenog intenziteta. 


Nivo aktivnosti bi trebalo da bude lak i to vam može pomoći da zaspite brže i da imate bolji kvalitet sna. Preporučljivo je da sa vežbanjem završite bar dva sata pre spavanja. Morate telu dati dovoljno vremena da se odmori i da pripremite telo i um za spavanje.


Treninge visokog intenziteta bi trebalo da izbegavate u večernjim satima, jer naporne fizičke aktivnosti stimulišu nervni sistem. Takođe povećavaju broj otkucaja srca i pojačavaju lučenje adrenalina i kortizola, što je dobro u toku dana, jer vas drži budnima i usredsređenima. Ovakve vežbe pre spavanja otežavaju san. Tu spadaju intervalni treninzi visokog intenziteta, trčanje i podizanje velikog tereta.


Najvažnije je da zapamtite da je redovno vežbanje ključno za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Ukoliko patite od nesanice, preporučujemo vam da probate da vežbate pre spavanja i vidite da li će vam to pomoći da zaspite. Pokušajte da vežbate nedelju dana i osluškujte svoje telo da biste pronašli pravu vrstu vežbi i vreme za vežbanje koji odgovaraju vama.