xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Početak dana dobrim treningom ima mnogo pozitivnih efekata na vaše zdravlje.


1. Sagorevanje masti


Studija na mladim, ne gojaznim muškarcima otkrila je da su oni koji su vežbali sat vremena pre doručka imali povećanu oksidaciju masti u poređenju sa onima koji su vežbali posle ručka ili večere. Druge studije su takođe pokazale da vežbanje na gladovanju pomaže u povećanju gubitka težine.


2. Doslednost


Kada planirate svoj trening ujutru, veća je verovatnoća da ćete ga obaviti, a ne da dozvolite drugim obavezama da vam smetaju kasnije tokom dana. To znači manje šanse da propustite vežbe ili da prekinete napredak.


3. Bolje navike


Vremenom, jutarnje vežbe postaju navika, koja će vam dugoročno služiti. Verovatno će imati lančani efekat i na druge oblasti vašeg života, kao što je zdrava ishrana kao dopuna vašoj novoj rutini vežbanja ili samo generalno bolja disciplina u sagledavanju stvari.


4. Poboljšana energija


Neki su uporedili jutarnje vežbe sa šoljicom kafe za doručak jer vas ona budi i priprema vaš um za ono što sledi. To je paradoks – što više energije trošite ujutru, više energije imate za ostatak dana.


5. Bolji san


Rano spavanje, rano ustajanje čini čoveka zdravim, bogatim i mudrim. I daje mu kvalitetan san, ako u jednačinu doda jutarnju vežbu. U jednoj studiji, učesnici koji su vežbali u 7 ujutro imali su najdublji i najduži san u poređenju sa onima koji su vežbali kasnije tokom dana.


6. Bolje raspoloženje


Vežbanje pokreće mozak da oslobodi serotonin, hormon koji reguliše naše raspoloženje, blagostanje i osećaj sreće. Sada, ako dobijete dobru dozu toga da započnete jutro, šta mislite kako će proći ostatak dana? Serotonin takođe omogućava bolji san i varenje.


7. Smanjuje insulinsku rezistenciju


Hipertenzija, dijabetes, Alchajmerova bolest, bolesti srca – ovo je samo pregršt dugačke liste velikih zdravstvenih problema koji su povezani sa insulinskom rezistencijom, stanjem u kojem ćelije ne reaguju dobro na insulin. Pankreas tada pokušava da nadoknadi time što proizvodi više glukoze. Utvrđeno je da vežbanje na gladovanju, kao što je prva stvar ujutru nakon buđenja, poboljšava osetljivost na insulin i smanjuje krvni pritisak.


8. Manja žudnja za hranom


Trenirajte pre doručka i bićete manje u iskušenju da grickate.


9. Hrani mozak


Kratkoročno pamćenje, fokus i pažnja, vizuelno učenje, donošenje odluka… ovo su među kognitivnim prednostima koje su povezane sa jutarnjim vežbama. To bi moglo biti zato što ujutru telo ima više nivoa hormona kao što je kortizol, što nas čini budnim.


10. Koži daje sjaj


Ako je  blistava koža na vašoj listi želja, želeli biste da postavite alarm za rano buđenje i da se krećete.



Sjajne cene Xplorer fitness opreme!

Pogledajte sjajnu ponudu Xplorer fitnes sprava kod maxi.rs po super sniženim cenama klikom OVDE!