xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Kada su u pitanju kardio vežbe, eliptični trenažeri i bicikli za vežbanje su dva najpopularnija izbora. Nude fantastične kardiovaskularne prednosti, što ih čini idealnim za gubitak težine i poboljšanu izdržljivost. Osim toga, poznato je da su obe mašine nežnije za zglobove u poređenju sa trakama za trčanje i drugim opcijama sa visokim uticajem.


Iako dele sličnosti, eliptični trenažeri i bicikli za vežbanje razlikuju se po vrsti vežbi koju pružaju i njihovim prednostima. U ovom članku ćemo zaroniti u svet fitness sprava za kardio, pomažući vam da donesete odluku o tome koja mašina je najbolja za vas.


Eliptični trenažer


Osim što sagorevaju kalorije i pomažu u gubitku težine, eliptični trenažeri jačaju mišiće i poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Angažuju i donji i gornji deo tela, pružajući sveobuhvatan trening za celo telo.


Sagoreva kalorije sa lakoćom


Ako želite da sagorite kalorije i skinete višak kilograma, trening na eliptičnom trenažeru je veoma efikasan izbor. Broj sagorelih kalorija zavisi od nekoliko faktora, uključujući godine, težinu, pol i intenzitet vežbanja. U proseku, osoba od 70 kg može sagoreti oko 324 kalorije tokom 30-minutne sesije vežbanja na eliptičnom trenažeru.


Uključuje celo telo


Angažovanjem vašeg jezgra i korišćenjem trenažera aktivirate mišićne grupe gornjeg i donjeg dela tela. Eliptični trenažer vam takođe omogućava da se krećete unazad, što vam omogućava da efikasno ciljate različite mišićne grupe.


Možete podesiti intenzitet


Većina eliptičnih mašina dolazi sa podesivim otporom, što vam omogućava da personalizujete svoj trening i povećate intenzitet. Ova svestranost čini eliptiku pogodnom za pojedince na rehabilitaciji, kao i za one koji traže intenzivan trening.

 

Pogledajte sjajne cene klikom OVDE!




Stacionarni bicikl


Bicikli za vežbanje se sastoje od sedišta i pedala koje simuliraju kretanje bicikla i često dolaze sa podesivim nivoima otpora. Oni pružaju kardio vežbe sa malim uticajem koje sagorevaju telesne masti dok ciljaju različite mišićne grupe.


Postoje dve glavne vrste bicikala za vežbanje: ležeći i uspravni. Ležeći bicikli imaju nagnut položaj sa tradicionalnijim sedištem, dok uspravni bicikli podsećaju na standardne drumske bicikle, sa pedalama ispod vašeg centra gravitacije i nagibnim upravljačem.


Nežan za zglobove


Bicikli za vežbanje su odlični sedište za bicikl podržava vašu telesnu težinu tokom treninga. Ova karakteristika čini bicikl za vežbanje odličnim izborom za ljude sa bolovima u zglobovima ili ukočenošću u vezi sa godinama.


Jača donji deo tela


Korišćenje sobnog bicikla za vežbanje pruža izuzetan trening za donji deo tela. Štaviše, ova vežba ne cilja samo mišiće donjeg dela tela, već takođe angažuje leđa i jezgro, posebno kada pedalirate u stojećem položaju.


Podesivi nivoi intenziteta


Sa mogućnošću povećanja ili smanjenja nivoa brzine i otpora, bicikli za vežbanje omogućavaju kontinuiran napredak u vašim vežbama. Povećanjem otpora stvarate izazovniji trening, gradite mišiće i sagorevate više kalorija u istom vremenskom okviru. Ovi podesivi nivoi takođe omogućavaju vežbačima da ugrade intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), za koji se pokazalo da poboljšava različite zdravstvene parametre kao što su osetljivost na insulin, krvni pritisak i kardiovaskularna funkcija.


 

Eliptični trenažer naspram bicikla za vežbanje


I eliptični trenažeri i bicikli za vežbanje doprinose gubitku težine i sagorevanju masti, bez obzira na nivo vaše kondicije. Međutim, ako se pitate koja mašina sagoreva više kalorija, eliptični trenažeri prednjače. To je zato što istovremeno angažuju i gornji i donji deo tela, a njihov uspravni položaj troši više energije.


Važno je napomenuti da broj sagorenih kalorija na oba uređaja zavisi od intenziteta i trajanja vašeg treninga. Odabir sporog treninga na eliptici će prirodno rezultirati manjim sagorevanjem kalorija u poređenju sa kardio treningom visokog otpora na stacionarnom biciklu.


Iako nijedna mašina nije dizajnirana da izgradi značajnu mišićnu masu, obe mogu efikasno tonirati vaše telo.


S druge strane, stacionarni bicikli nude ciljaniji trening za donji deo tela, uključujući tetive kolena, četvoronožne i gluteuse. Osim toga, pedaliranje dok stojite na stacionarnom biciklu pretvara ga u trening za celo telo.


Uzmite u obzir druge faktore


Pored same vežbe, nekoliko dodatnih faktora može uticati na vaš izbor između eliptičnog i sobnog bicikla.


Prostor: Eliptične mašine su veće i glomaznije u poređenju sa biciklima za vežbanje. Ako imate ograničen prostor, bicikl za vežbanje bi mogao biti praktičniji izbor.


Uživanje: Na kraju krajeva, obe mašine daju slične rezultate. Zato je važno da isprobate oba i odredite u kojoj od njih najviše uživate. Uživanje igra ključnu ulogu u doslednosti i pridržavanju rutine vežbanja.


Konačna odluka


I eliptični trenažer i sobni bicikl mogu biti vredni dodaci vašoj kućnoj teretani. Oni nude širok spektar zdravstvenih i fitnes beneficija, uključujući kardiovaskularno kondicioniranje, poboljšanu izdržljivost, toniranje mišića i gubitak težine. Na kraju krajeva, najbolji izbor zavisi od vaših ličnih preferencija.


Rezultati koje postižete sa bilo kojom mašinom zavise manje od njihovih razlika, a više od napora koji ulažete u svoje vežbe. Vaša posvećenost i posvećenost određuju sagorevanje kalorija i ukupne kardiovaskularne koristi koje postižete.


Izaberite uređaj koji najviše volite da koristite i koji je u skladu sa vašim fitnes ciljevima.


Zapamtite, doslednost je ključna za postizanje dugoročnog uspeha.