xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Donošenje odluke da poboljšate nivo svoje kondicije zahteva ozbiljnu motivaciju. U stvari, često se kaže da je početak bilo kog novog režima obuke najteži deo svega, ali u stvarnosti ostati na kursu mnogo je komplikovanije od toga. Istina je da ne možete napraviti pozitivne promene u načinu života, a da se prethodno ne potrudite da započnete, ali održavanje te motivacije može biti najistinitiji test vaše mentalne i fizičke discipline.


Svi, od početnika do vrhunskih sportista, će trpeti uspone i padove sa treningom. Kako da ostanemo dosledni kada je svakodnevni život stresan i postoje mnoštvo drugih obaveza koje prete da nam poremete napredak u teretani?


Svako mora negde da počne


Bilo da govorimo o osvajaču zlatne olimpijske medalje ili potpunom početniku u teretani, svi su morali negde da počnu. Nemojte se obeshrabriti jer vam se čini da su drugi napredovali više od vas. Budite inspirisani onima koji su bolji od vas u ovom trenutku. Nemojte da vas demotivišu izvežbana tela u vašoj lokalnoj teretani. Oni treba da služe kao dokaz da vreme i trud donose nagrade, koliko god skromni u početku bili.


Hodanje je veoma korisno. Počnite sa šetnjom, a zatim sa nekim jednostavnim vežbama sa telesnom težinom. Ako ste sportista, možda počnite većim tempom, ali slušajte svoje telo. Doslednost je ključna. Ne zaboravite da se istegnete pre i posle, i nemojte se previše naprezati na početku.


Postavljanje pametnih ciljeva


Fokusirajte se na određeni cilj do 31. decembra, na primer. Možete da izaberete lokaciju za trčanje i partnera sa kojim ćete to uraditi. Posedovanje kontrole nad onim što želite da postignete će vas držati na pravom putu.


Ako vas vaš trening ne stimuliše, promenite ga. Ne trčite maratone ako ste prirodni sprinter, radite ono što je relevantno za vaša interesovanja. Postavite strogi rok za te ciljeve. Uvek postoji dobar izgovor za odlaganje ciljeva, ali to ne znači da to treba da uradite. Recite drugima za svoj rok i učinite sve što je u vašoj moći da ga se pridržavate.


Ne čekajte da dođe do motivacije


Sa pritiscima posla i porodice, nije iznenađujuće što se svi ne budimo svaki dan motivisani. Ali kada naučite da prihvatite da nivo motivacije ide gore-dole za sve, pronaći ćete rešenje tokom tih letargičnih dana. Najgora stvar koju možete da uradite je da sedite i čekate motivaciju ili samopouzdanje koji se neće tek tako ostvariti. Činjenica je da jednostavno morate početi. Napravite plan i postupite po njemu i samopouzdanje će uslediti.



Okružite se pozitivnim uticajima


Naporno trenirati i pomerati sopstvene granice znači isključiti neke od negativnih uticaja. Pobrinite se da se okružite pozitivnim ljudima koji će vas ohrabriti i podržati u postizanju vaših ciljeva. To je neverovatno važno. Najbolji timovi su oni koji imaju trenere i vođe unutar tima koji jedni druge smatraju odgovornim, guraju jedni druge i podržavaju.


Držati otvoren um


Za mnoge od nas, sesije u teretani su usamljena stvar u kojoj provodimo kvalitetno vreme sami sa sobom, fokusirajući se na napredak i približavanje našim ciljevima, ali nemojte biti zatvoreni za dobre savete koji bi zaista mogli da vam pomognu u napretku. Ako partner u treningu, trener ili zaposleni u teretani ima neke reči mudrosti za vas, budite otvoreni.


Ne dozvolite da stres postane izgovor


Dok će stres pokušati da vam sruši motivaciju i pošalje vas na kauč, a ne u teretanu, istina je da dobar trening može vratiti ravnotežu i pomoći vam da se osećate bolje nakon teškog dana.


Radi se o načinu razmišljanja. Ne bi trebalo da razmišljamo „Toliko sam pod stresom, kako bih uopšte mogao da vežbam?“ Umesto toga, moramo da mislimo „Vežbanje je ključno sredstvo koje imam za rešavanje ovog stresa, kako bih mogao da priuštim da ne vežbam u isto vreme ovako?“


Starost je samo broj


Ne postoji starosna granica na vratima teretane, tako da dok sazrevate, nemojte biti u iskušenju da svoje fitnes putovanje ostavite iza sebe. Niko nikada nije prestar ili previše van forme da bi započeo fitnes rutinu. U stvari, kako starimo, postaje sve važnije da održavamo svoju fizičku kondiciju. Zdravstvene prednosti vežbanja kod starijih odraslih zaista su ogromne.


Povrede nisu izgovor


Povrede često predstavljaju izgovor da potpuno preskočite teretanu, ali iako imate loše koleno, još uvek možete da vežbate iz sedećeg položaja. U stvari, promena vaše rutine može čak poslužiti da šokira vaše telo da napravi ozbiljan napredak. Postoji toliko mnogo opcija za fitnes aktivnosti da skoro svako može učestvovati na ovaj ili onaj način. Ako neko ima povredu ili invaliditet koji ga sprečava da vežba, onda može da se obrati profesionalcu za fitnes, sertifikovanom ličnom treneru ili čak fizioterapeutu da mu pomogne da smisli prilagodljive rutine.


Poštujte svoje telo


Na kraju, ali ne i najmanje važno, ako nameravate da svoje telo provedete kroz kontinuirani fizički trening, pobrinite se da se prema njemu odnosite sa poštovanjem koje zaslužuje. Pravilna ishrana, pored odmora i oporavka, može biti jednako važna za vaš napredak kao i svi ti sati znojenja u teretani.


Većina nas primećuje da nas nedostatak sna može učiniti manje mentalno fokusiranim i manje spremnim da se nosimo sa stresom ili složenim zadacima. Takođe, nedostatak sna zaista utiče na telo. San je veoma važan za oporavak. Ishrana je takođe veoma važna. Potrebno nam je gorivo za održavanje tela. Na najosnovnijem nivou, potreban nam je odgovarajući broj kalorija kako bismo obezbedili energiju koju trošimo tokom vežbanja.




Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!