xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Niska temperatura i sneg


Glavni problem je u Li-Ion bateriji ‒ temperature ispod 0°C značajno utiču na ciklus punjenja i trajnost baterije. Pod ciklusom punjenja podrazumevamo vremenski period kada baterija prelazi iz potpune napunjenosti do potpune ispražnjenosti i zatim do ponovo potpunog punjenja. Niske temperature prekidaju ovaj ciklus, čineći fazu pražnjenja kraćom. Čak i kada se temperatura vrati na ugodnu, baterija neće moći da se isprazni kao ranije.


Sneg je još jedan problem sa kojim se svaki vozač suočava tokom zime. Putevi postaju klizavi, a ponekad čak i zaleđeni pokrivač od temperaturnih promena. Postavljanje zimskih guma i generalna briga o vašem električnom biciklu će minimizirati uticaj na vašu vožnju tokom mokrih i snežnih vremena.



Briga o vašem e-biciklu tokom zime


Sve temperature ispod nule dovode do bržeg pražnjenja baterije. Ne ostavljajte svoj e-bicikl napolju na preniskim temperaturama. Pronađite bolje rešenje za skladištenje vašeg vozila: garaža, termo poklopac ili jednostavno izvadite bateriju da biste je čuvali na sobnoj temperaturi.


Proverite gume. Osim ugradnje zimskih guma koje imaju bolju vuču od letnjih, pre svake vožnje morate proveriti pritisak u njima. To je univerzalno pravilo, ali zimi postaje još važnije.


Uradite veliki pregled pre nego što počnete da vozite. Očistite prljavštinu, uverite se da je lanac podmazan, da su kočnice u dobrom stanju i da je baterija potpuno napunjena.


Saveti za zimsku vožnju


Hladni vremenski uslovi menjaju stil vožnje. Trakcija je drugačija zahvaljujući snegu i ledu, put kočenja je mnogo duži iz potpuno istih razloga. Zbog toga biste možda želeli da malo usporite, posebno u gradu.


Zimske gume će vam znatno olakšati vožnju, ali to ne znači da ćete osećati iste stvari koje osećate tokom vožnje u kasnu jesen ili rano proleće. Sneg uvek ometa vuču – vodite računa o proklizavanju na skretanju.


Takođe, imajte na umu ova osnovna bezbednosna pravila osim usporavanja i vođenja računa o terenu:


  • Zimi je dan kratak ‒ nosite svetlu ili čak reflektujuću odeću ako ste u gradu;
  • Iz istog razloga uverite se da su prednja i zadnja svetla uključena;
  • čak i ako pedalirate bez asistencije baterije, morate se toplo obući – uverite se da nosite rukavice i da su vam glava i vrat pokriveni.