xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Održavanje dečijeg bicikla je ključno kako bi bicikl bio siguran i pravilno funkcionisao tokom dužeg vremenskog perioda. Evo nekoliko osnovnih koraka održavanja koje roditelji mogu preduzeti kako bi osigurali sigurnu i dugotrajnu upotrebu dečijeg bicikla:


Pravilno čišćenje bicikla


Redovno čišćenje bicikla je važno kako bi se uklonila prljavština, prašina i ostaci sa puta. Koristite blagu sapunicu i toplu vodu za pranje okvira, točkova i ostalih delova bicikla. Nakon pranja, dobro isperite bicikl i obrišite ga suvom krpom.


Podmazivanje lanca


Redovno podmazivanje lanca omogućava glatko i efikasno vožnju. Preporučuje se korišćenje biciklističkog lančanog ulja. Nanesite malu količinu ulja na lanac i ostavite nekoliko minuta da se upije. Zatim očistite višak ulja sa lanca suvom krpom.



Pogledajte širok izbor Dino dečijih bicikala za uzraste od 3-11 godina! Proverite kod našeg partnera DEXYCO klikom OVDE!




Provera kočnica


Kočnice su ključne za sigurnu vožnju bicikla. Redovno proveravajte da li su kočnice pravilno podešene i da li pravilno zaustavljaju bicikl. Ako primetite bilo kakve probleme, kao što su istrošene pločice ili labavo zatezanje kočnica, posetite lokalnu biciklističku radnju radi servisa.


Podešavanje visine sedišta


Važno je pravilno podesiti visinu sedišta kako bi dete bilo udobno tokom vožnje i imalo pravilan položaj vožnje. Sedlo treba biti postavljeno na odgovarajuću visinu tako da dete može da dodirne stopalima tlo dok sedi na sedištu. Takođe, proverite da li je sedlo čvrsto pričvršćeno kako bi se izbeglo klizanje tokom vožnje.


Provera točkova i guma


Redovno proveravajte točkove i gume da biste bili sigurni da su u dobrom stanju. Proverite da li su gume pravilno napumpane i da nemaju vidljive oštećenja. Ako su gume istrošene ili oštećene, zamenite ih novim gumama.



Provera i podešavanje svetala


Ako dete vozi bicikl u uslovima smanjene vidljivosti, poput sumraka ili noći, bitno je da bicikl ima funkcionalna svetla. Proverite da li svetla na biciklu rade pravilno i da su dovoljno vidljiva. Podesite svetla tako da budu usmerena prema napred i ne smetaju drugim vozačima na putu.


Inspekcija ostalih delova bicikla


Periodično pregledajte ostale delove bicikla, poput pedala, volana, sedišta, lanca i menjača. Uverite se da su svi delovi čvrsto pričvršćeni i da nema vidljivih oštećenja ili znakova habanja.


Redovno održavanje dečijeg bicikla pomaže u očuvanju sigurnosti i funkcionalnosti bicikla. Preporučuje se da se bicikl servisira u lokalnoj biciklističkoj radnji barem jednom godišnje kako bi stručnjaci pregledali i obavili detaljniji servis.