xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Većina nas je s vremena na vreme iskusila trzanje mišića (fascikulacije). Trzanje mišića obično se javlja na licu, rukama i nogama, ali se može javiti i po celom telu. U normalnim okolnostima, mozak nesmetano komunicira sa mišićima, naređujući im da se kontrahuju, ali kada ovaj signal postane neuravnotežen, mišići počinju da se trzaju.


Generalno, nevoljni trzaji mišića se retko dešavaju i to je nešto na šta brzo zaboravljamo. Ali ako patite od produženih trzaja mišića, moraćete da identifikujete uzroke i rešenja za ovu dosadnu bolest pre nego što se vaši trzaji pretvore u potpune grčeve mišića.


Dehidracija


Naše telo se sastoji od oko 60% vode, a koncentracija vode u mišićima je oko 80%, pa je razumljivo da će imati negativne efekte ako ne pijete dovoljno vode.


Rešenje: Voda je važna za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i unos soli, pa vodite računa da pijete dovoljno, u skladu sa vašim individualnim zahtevima.


Nizak nivo elektrolita


Čak i ako pijete puno vode, vašem telu i dalje mogu nedostajati važni minerali, što znači da će se vaši mišići boriti da rade po svom optimalnom standardu. Prema istraživanjima, vežbanje i znojenje mogu dovesti do velikog gubitka elektrolita, a isti efekat mogu imati i neki lekovi.


Rešenje: Pića ili hrana koja sadrži kalijum i magnezijum će vam popuniti nivoe minerala. Takođe bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom ako mislite da vaši lekovi snižavaju vaše elektrolite.


Stres


Sa intenzivnim poslom, užurbanim porodičnim načinom života i globalnom pandemijom sa kojom se treba nositi, mnogi od nas izloženi su stresu više nego ikada ranije. Anksioznost se može igrati sa jonima i pH nivoima u vašem telu, stvarajući savršeno okruženje za trzanje mišića.


Rešenje: Trzaji mišića mogu biti uzrokovani ubrzanim disanjem, izazvanim stresnim uslovima, pa usporite stvari, opustite se i pokušajte da nađete malo vremena da se smirite. Uverite se da imate adekvatne količine sna.


Previše kofeina


Mnogi od nas misle da uopšte ne bismo funkcionisali bez jutarnje kafe, ali ne preterujte. Kofein deluje kao stimulans u telu, tako da ako malo pojačate svoj nervni sistem, vaša mišićna vlakna mogu doći pod napetost.


Rešenje: 400 mg kofeina dnevno se smatra sigurnom količinom, pa pratite i zapamtite da prebrojite svaki kofein koji bi mogao biti prisutan u vašem napitku pre treninga.


Drugi mogući uzroci


Mnogo je drugih mogućih faktora u igri kada je u pitanju rešavanje pitanja fascikulacija. Za to mogu biti krivi i hormonski disbalansi, problemi sa kičmom i neurološki poremećaji. Dakle, ako patite od uznemirujućih trzaja mišića koji čine vaš život neprijatnim, uvek treba da odete kod lekara. U većini slučajeva, međutim, samo briga o ishrani i hidrataciji, uz kvalitetan odmor, pomoći će da se izbegnu ti trzaji mišića.




Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!