xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Ove godine neprijatno topli dani počeli su i pre zvaničnog početka leta. Tokom letnjeg odmora vrućina ponekad zna da bude nepodnošljiva. Najbolje rešenje je rashlađivanje u lokalnom bazenu. Međutim, nema potrebe da se u potpunosti odreknete vožnje biciklom. U nastavku teksta vam nudimo savete, koji će vam omogućiti da vozite bicikl čitavog leta i to bez ograničenja.


Pravo doba dana


Najbolji način da izbegnete vrućinu jeste da pomerite vožnju bicikla u rane jutarnje sate. To je nabolje rešenje za održavanje kondicije i treniranje pre podnevne vrućine, ovo posebno važi za sportiste. Sunce je u zenitu između 12h i 14h, a to je ujedno i vreme kada je UV zračenje najjače, dok je ugao sunca najoštriji ujutru nakon svitanja, pa je to savršeno vreme za vožnju bicikla napolju. Ako niste ranoranilac, moraćete da sačekate do 20h da se temperatura spusti.



Celu ponudu Xplorer bicikala možete videti klikom OVDE!



Unos tečnosti


Pomenuli smo bar 1000 puta, ali održavanje nivoa tečnosti u organizmu je presudno,posebno tokom letnjih meseci. Kada se znojite gube se minerali, koji se moraju nadomestiti. Pijte što više tečnosti tokom ranih jutarnjih sati i birajte napitke sa visokim nivoom elektrolita. Da li ste nekada čuli za trovanje vodom? Takozvana hiperhidratacija nastaje kada se gubitak soli nadomešćuje tečnošću sa niskim sadržajem soli. Vrtoglavica, mučnina i povraćanje se javljaju kao posledica intoksikacije vodom. Stoga je najbolje da uvek kombinujete vodu sa solju i maltodekstrinom da biste sprečili hiperhidrataciju.


Budite veoma obazrivi kada konzumirate alkohol: Ispijanje hladnog piva tokom leta povećava potrebu vašeg organizma za uriniranjem, što vodi ka povećanom gubitku tečnosti. Zato uz alkoholno piće uvek morate da pijete i vodu.


Zaštita od sunca


Sunce sija čak i kada vas strujanje vazduha rashlađuje. Listovi i vrat su obično najviše izloženi suncu. Za ove površine koristite kremu za sunčanje koja sadrži cink, kako biste ih zaštitili od sunca. Koristite kacigu sa ventilacionim prorezima da biste sprečili pregrevanje. Tokom sezone vrućina odeća mora da bude svetla i ne previše topla. Ne zaboravite da stavite naočare za sunčanje sa UV filterom.


Sunčanica


A temperaturama višim od 300C, ozonsko opterećenje i rizik od sunčanice se povećavaju. Posebno preterano izlaganje glave i vrata sunčevim zracima može da dovede do toga da mozak i moždana opna reaguju upalom. Glavobolja, anksioznost i crvenilo lica mogu biti znaci sunčanice. U takvoj situaciji trebalo bi smesta da se sklonite sa direktne sunčeve svetlosti i ohladite glavu mokrim peškirom. Hladan tuš takođe pomaže da se spusti telesna temperatura. Od presudne važnosti je da organizmu obezbedite više tečnosti, a ako niste sigurni šta bi trebalo da radite, potražite pomoć lekara.


Brzina pulsa i vrućina


Tokom vrelog leta brzina pusa može da bude nešto veća nego što je to slučaj na nižim temperaturama. Razlog je u tome što vaše srce mora napornije da radi, jer vaš organizam pokušava da reguliše temperaturu. Kada se znojite krv postaje gušća, a zapremina krvi se smanjuje. To dovodi do pojave ubrzanog pulsa. Rešenje: Rashlađivanje tela i uzimanje što više tečnosti. Ako su vam srčani otkucaji već brži od uobičajenog, ne biste smeli da se bavite vežbama visokog intenziteta.


Saveti za leto


Sportisti treninge počinju rano ujutru da bi izbegli najveću vrućinu.

Hladan tuš ujutru snižava telesnu temperaturu i pomaže da vam ne bude pretoplo bar malo.

Rashlađivanje tokom vožnje korisno je za izbegavanje pregrevanja (na primer, sipajte vodu na vrat i izručite je na glavu).

Ako ne možete da izbegnete vožnju bicikla oko podneva, pravite više pauza u hladovini o pijte više napitaka sa elektrolitima.

Izbegavajte tešku hranu i prejedanje kada je previše vruće, kako biste manje izlagali organizam naporima.

Starije osobe i osobe bez kondicije češće teško podnose vrućinu. Ako vozite bicikl u grupi, pogledajte ko je najslabiji u grupi i prilagodite brzinu vožnje tako da bude sporija.

Prijatan povetarac vas ne štiti od gubitka minerala kroz znojenje – pijte, pijte, pijte!



Celu ponudu Xplorer bicikala možete videti klikom OVDE!