xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Eliptični trenažeri su jedna od najpopularnijih kardio mašina. Nije veliko iznenađenje kada uzmete u obzir koliko su efikasni za izgradnju mišića, povećanje kardiovaskularnog kapaciteta, sagorevanje masti...


U ovom članku ćemo pogledati širok spektar prednosti moćnog eliptičnog trenažera, kako se može koristiti da vam pomogne da postignete svoje ciljeve vežbanja i neke od nedostataka kojih treba da budete svesni.


U ovom vodiču možete pročitati:


• Zdravstvene prednosti eliptičnih trenažera

• Sagoreva više kalorija

• Trening sa malim uticajem na zglobove

• Trening za rehabilitaciju i fizikalnu terapiju

• Uticaj na mišiće donjeg dela tela

• Uticaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema

• Toniranje jezgra i gornjeg dela tela

• Poboljšanje ravnoteže

• Pogodan je za početnike

• Pogodan za kućnu teretanu

• Jačanje kostiju, zglobova i mišića

• Da li je u redu koristiti eliptični trenažer svaki dan?

• Zaključak


 


Proverite SUPER CENE klikom OVDE i opremite vašu kućnu teretanu!




Zdravstvene prednosti eliptičnih trenažera


U redu, hajde da detaljnije pogledamo sve prednosti eliptičnih trenažera i kako vam oni mogu pomoći da postignete svoje ciljeve u vezi sa zdravljem i fitnesom:


Sagoreva više kalorija


Eliptični trenažer je jedna od efikasnijih mašina iz jednostavnog razloga: često možete da trenirate duže i tako sagorevate više kalorija tokom vežbanja. Na eliptiku, lako je podići tempo na 40 minuta, 50 minuta ili čak sat vremena pre nego što zaista počnete da se osećate umorno.


Priroda nižeg intenziteta eliptične mašine je zapravo prednost, što je čini superiornom kardio mašinom za mršavljenje jer možete ići duže i sagoreti više kalorija.


Trening s malim uticajem na zglobove


Kada ste mladi, verovatno mislite da možete izdržati čak i najintenzivniji trening. I verovatno ste u pravu. Naša tela su dizajnirana da apsorbuju veliki deo udaraca i poprave oštećenja zglobova, kostiju i mišića.


Međutim, kako starimo, naši urođeni mehanizmi postaju manje efikasni u sprovođenju ovih popravki. Vežbe sa velikim uticajem uzimaju veći danak na naše zglobove.


Istraživači su otkrili da eliptični trenažer ima znatno manji uticaj na zglobove u poređenju sa trčanjem na traci za trčanje, trčanjem po zemlji, pa čak i hodanjem po zemlji. Za ljude koji su u poodmaklim godinama (čak iu srednjim 30-im i 40-im) ovo je veoma važan faktor koji treba uzeti u obzir.


Vežbe sa visokim uticajem i dalje zaslužuju mesto u našem režimu treninga, ali takođe je dobra ideja da potražite opcije sa malim uticajem na zglobove, kao što je eliptični trenažer, kako biste zglobovima dali odmor.


Čak i za mlađe dizače i sportiste, priroda eliptika sa malim opterećenjem je velika prednost; posebno za one koji se bave mučnim povredama ili ljude koji se tek vraćaju vežbanju nakon slobodnog vremena i ne žele da idu pravo na traku za trčanje.


Trening za rehabilitaciju i fizikalnu terapiju


Jedna studija je razmatrala četiri različite vrste vežbi – trčanje na traci za trčanje, trening na eliptičnom trenažeru, trčanje po zemlji i hodanje po zemlji – da bi se uporedilo kako utiču na naša tela, posebno da bi se procenilo njihovo korišćenje u svrhe rehabilitacije nakon povrede ili operacije.


Za vreme eliptičnog treninga na celo stopalo je stavljena znatno manja težina, tako da je bilo manje direktnog stresa na zglobove. To znači da ima potencijal da bude efikasnija rehabilitaciona vežba od hodanja ili trčanja.


Zbog prirode eliptičnog treninga sa malim uticajem, on je mnogo nežniji za zglobove i mišiće. Nikada zapravo ne podižete stopala sa pedala i ponovo ih spuštate, tako da nema uticaja na dno stopala, gležnjeve i kolena.


Uticaj na mišiće donjeg dela tela


Jedna od glavnih prednosti eliptične mašine je što je možete koristiti za treniranje različitih mišića. Tipično, standardna postavka nagiba/intenziteta će ciljati vaše kvadricepse, sa minimalnim angažovanjem vaših tetiva i gluteusa.


Ali kada je u pitanju aktiviranje mišića donjeg dela tela, eliptični trenažer je teško pobediti. Eliptični trenažer je jedna od najsvestranijih kardio mašina i olakšava ciljanje svih mišića donjeg dela tela tačno onako kako želite.


Uticaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema


Kao i kod svih kardio sprava za vežbanje, redovno vežbanje na eliptiku će poboljšati zdravlje vašeg srca. Redovno vežbanje će povećati vaš kapacitet pluća, povećati količinu kiseonika koje vaše telo može da apsorbuje u vaš krvotok i ubrzaće isporuku te oksigenisane krvi u vaše unutrašnje tkiva i organa i ojačati vaš srčani mišić. Kardio takođe može ukloniti blokade u vašim krvnim sudovima, sagoreti masti i poboljšati cirkulaciju i ukupnu kardiovaskularnu funkciju.


Eliptični trenažer je odlična mašina za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja zahvaljujući pokretu celog tela, laganom hodu i širokom spektru vežbi.


Toniranje jezgra i gornjeg dela tela

Ako pedalirate samo nogama, eliptični trenažer bi ciljao isključivo vaš donji deo tela (poput bicikla za vežbanje ili trake za trčanje). Ali ono po čemu se eliptika izdvaja od mnogih drugih kardio mašina je to što kombinuje vežbu za gornji deo tela i jezgro u vežbu za donji deo tela.


Vaše jezgro mora biti uključeno pri svakom koraku da bi vaše telo bilo stabilno, i stalno se uvija da bi se gornji i donji deo tela kretali u suprotnim smerovima. Možda nije tako dobar za toniranje mišića kao pravi trening otpora, ali radi mišiće gornjeg dela tela mnogo efikasnije od skoro bilo koje druge kardio mašine u teretani.


Poboljšanje ravnoteže


Jedna od tužnih činjenica starenja je da smo izloženi većem riziku od zdravstvenih problema povezanih sa ravnotežom, uključujući ograničenu pokretljivost i gubitak ravnoteže.


Eliptična mašina ima pokretne ručke koje vas drže uspravnim i stabilnim tokom vežbanja. Kako budete sigurniji koristeći eliptik, pokušajte da koristite mašinu bez ručki, jačajući svoje držanje i mišiće u gornjem delu tela, jezgru i donjem delu tela koji olakšavaju ravnotežu tokom pokreta. Pokušajte da izdržite pun minut bez držanja za ručke, a kada to savladate, pređite na dva minuta, pa tri, pa pet.


Radite do 15 minuta bez držanja za ručke. Dok dođete do te tačke, primetićete OGROMNA poboljšanja u svom držanju i ravnoteži u svakoj aktivnosti, sportu i pokretu.


Prikladan je za početnike


Odlična stvar kod eliptičnog trenažera je to što imate podršku za ručke tako da se nikada ne ljuljate ili gubite ravnotežu, a potrebno je svih 30 sekundi da savladate pedaliranje. Nakon toga imate sve što vam je potrebno da nastavite vredno trenirati.


Za one koji su potpuno novi u teretani, eliptični trenažer je često odličan izbor jer je lako savladati. Ali takođe je nežnije za vašu zadnjicu i leđa od bicikla za vežbanje/juriš, zbog čega je mnogo manje verovatno da ćete se spotaknuti ili izgubiti ravnotežu.


Za početnike koji žele da poboljšaju svoj kardio, smršaju i dođu u formu, jedna od ključnih prednosti eliptične mašine je njena laka upotreba za početnike.



Pogodan za kućnu teretanu


Eliptični trenažeri su jedna od najboljih mašina za HIIT vežbe i redovne kardio treninge kod kuće iz istih razloga kao i vežbanje u teretani, ali su takođe prilično jeftine, zauzimaju manje prostora od stacionarnog bicikla ili trake za trčanje i lake su za rukovanje.


Jačanje kostiju, zglobova i mišića


Iako je eliptični trening nežan za vaše zglobove, ipak je odličan za njihovo jačanje, zajedno sa kostima i mišićima oko njih. To je zato što je to vežba sa opterećenjem, gde sva vaša telesna težina leži na vašim nogama dok se kreću.


Rezultat je jače telo koje bolje podnosi vežbe i aktivnosti sa većim opterećenjem i težinom.


Da li je u redu koristiti eliptični trenažer svaki dan?


Apsolutno! Pošto je kardio mašina sa malim opterećenjem, možete je svakodnevno koristiti na nekoliko načina:


• Za zagrevanje pre treninga

• Za rashlađivanje nakon treninga

• Za HIIT kardio trening

• Kao večernji sagorevač kalorija (umesto šetnje)


Eliptični trenažeri su odličan alat koji možete da ugradite u svoj svakodnevni trening bez značajnog rizika od povreda prekomerne upotrebe.


Zaljučak


Eliptična mašina je zaslužila svoje mesto kao jedna od najboljih kardio mašina, i bilo bi dobro da na njoj provedete više vremena - tokom i oko redovnih treninga. Možete ga koristiti za trening visokog intenziteta, kardio niskog intenziteta za sagorevanje masti, čak i da ga tretirate kao trening ravnoteže.