xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Vaše ponašanje nakon treninga veoma je važno. U stvari, važno je skoro isto koliko i ono što radite tokom vežbanja.


Evo 5 načina da popravite neke od najčešćih grešaka nakon treninga:


Preskačete istezanje


Mnogi od nas kad nemaju vremena preskaču zagrevanje i hlađenje da bismo maksimalno iskoristili vreme. Istezanje omogućava vašim mišićima da se oporave nakon teškog treninga i može pomoći u sprečavanju povreda. Odvajanje vremena za istezanje takođe može kratkoročno poboljšati vaš opseg pokreta i pomoći vam da maksimalno iskoristite svoju sledeću sesiju u teretani.


Ne pijete dovoljno vode


Većina nas zna da treba da pijemo vodu tokom i odmah nakon treninga, ali često ne uzimamo u obzir dugoročni efekat koji vežbanje ima na naše potrebe za hidratacijom. Dugo nakon što završite u teretani, vašem telu je potrebno više vode da bi održalo korak.


Pravilna hidratacija poboljšava sintezu proteina a boja urina, a ne žeđ, je najbolji pokazatelj vašeg nivoa hidratacije; trebalo bi da ciljate na bledo žutu boju.


Izbegavajte napitke sa kofeinom posle treninga. Kofein unapred je u redu jer može pomoći u povećanju nivoa energije i možda pomoći u stimulisanju gubitka masti. Međutim, nakon vežbanja, nivoi kortizola su visoki i želećete da ih spustite što je brže moguće da biste pomogli u oporavku.


Neaktivni ste posle treninga


Povratak za radni sto na poslu ili ulazak u krevet nakon treninga može usporiti vaš oporavak.


Sedenje ili ležanje duže vreme posle treninga može povećati bol u mišićima jer omogućava da se krv sakuplja. Pokušajte da ustanete i prošetate svakih 20 do 30 minuta kako biste održali protok krvi i dozvolili svom telu da odvoji vreme od napora do opuštanja.


Obilan obrok nakon treninga


Važno je pojesti nešto nakon teretane da biste pomogli da se napuni glikogen koji ste iscrpili i da biste podstakli sintezu proteina. Pokušajte da pojedete laganu užinu odmah nakon treninga i sačuvajte veće obroke na sat ili dva kasnije (ciljajte na uravnotežen izbor ishrane, a ne samo na picu i hamburgere!) kada je vaš sistem za varenje bolje opremljen da to podnese.


Zaboravljate da pratite svoj napredak


Nikada nećete znati koliko napredujete ako ne pratite svoje vežbe. Osvrćući se na to koliko ste daleko stigli, može vam biti veliko povećanje samopouzdanja, a vođenje beleški o vašim vežbama svaki dan (trčanje na daljinu, povećana težina, kako vaše telo izgleda i kako se oseća, itd.) može vam pomoći da proslavite svoj napredak.




Ostanite u formi i vežbajte u udobnosti svog doma! 


Pogledajte super cene naših OUTLET proizvoda klikom OVDE!