xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Ako ste poput velike većine vežbača, sagorevanje masti i postizanje vitke građe vaša su dva primarna cilja. I dok većina vežbača razume neke efikasne načine za gubljenje masti, mnogi propuštaju neke od najkritičnijih elemenata koji vam mogu pomoći da postignete idealnu figuru.


Naveli smo šest razloga zašto možda ne sagorevate masti optimalno i kako to popraviti.


1. Ne trenirajte samo za mršavljenje


Ako vežbate na kardio spravama, učestvujete u kardio vežbama ili većinu vežbi odlazite na trčanje, vreme je da razmislite o strategiji gubitka masti i mršavljenja. Pokazalo se da dodavanje treninga sa utezima i intervala visokog intenziteta (HIIT) * u programe vežbanja povećava vaš metabolizam, poboljšava telesnu kompoziciju (odnos telesne masti i mišićne mase) i poboljšava efikasnost pri kojoj vaše telo sagoreva masti.


* Intervalni trening visokog intenziteta je kombinacija kratkih vežbi visokog intenziteta nakon čega sledi kratak period oporavka. HIIT se može izvoditi sa gotovo bilo kojom vežbom i uopšte nije dugotrajan.



2. Ne jedete dovoljno


Ako ne jedete dovoljno, možete sprečiti sagorevanje masti. Iako ovo može zvučati čudno ili kontraintuitivno, nedovoljno jesti veliki je stres za tijelo koji može uzrokovati njegovo zadržavanje masti. Ovo je posebno tačno jer ste veoma aktivni i sagorevate mnogo kalorija. Vaše telo je neverovatno pametno i učiniće sve da preživi. Dakle, ako vam se čini da ne unosite dovoljno kalorija, počeće da se lepi na masti kako bi zaštitio vaše organe. Da ne spominjemo povećanje hormona stresa kortizola (koji takođe može otupiti napore za gubitak masti) i psihološki stres. To ne znači da biste trebali izaći i jesti što je moguće više kalorija, ali morate biti sigurni da jedete dovoljno kalorija, posebno ako ste aktivni. Proteini su posebno važni, pa se potrudite da unesete pravu količinu proteina zajedno sa ravnotežom zdravih masti i ugljenih hidrata.


3. Ne jedete dovoljno proteina


Ako ste proveli neko vreme u teretani pokušavajući da poboljšate svoje telo, verovatno ste svesni da je adekvatan unos proteina ključan. Osim što poboljšavaju vaše telo i povećavaju metabolizam masti, proteini vam takođe pomažu da se duže osećate sitima, što znači i manju želju za nezdravim grickalicama tokom dana. Povrh toga, istraživanja pokazuju da su proteini odlični za kožu, kosu, kosti i zdravo starenje. Preporučujemo doručak sa balansom proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti da provedete jutro.


4. Pod stresom ste


Kada je vaše telo pod stresom, bilo zbog anksioznosti, nedostatka sna ili pretreniranosti, to može dovesti do povećanja kortizola. Iako je kortizol esencijalni hormon koji igra mnoge važne i korisne uloge u telu, previše kortizola može biti veliki problem, posebno ako pokušavate da izgradite vitku figuru. Što se tiče vašeg fizičkog zdravlja i gubitka masti, višak kortizola može imati negativne posledice, uključujući visok krvni pritisak, povećanje masti na stomaku, smanjenu sposobnost sagorevanja masti, rezistenciju na insulin, kardiovaskularni rizik i drugo. Preporučujemo da više spavate.



5. Vaša ishrana i vežbe su previše strogi


Evo još jedne stvari koja bi vas mogla iznenaditi: briga oko pravilne ishrane i napornog treninga može biti kontraproduktivna. Ovo se vraća na kortizol „hormon stresa“. Studije pokazuju da kognitivno ograničenje ishrane može povećati nivo kortizola. Drugim rečima, previše brige oko dijete (ili treninga) mogu povećati nivo kortizola i otežati vam postizanje ciljanog fizičkog izgleda. Važno je shvatiti da izgradnja vitke građe zahteva vreme i neće se dogoditi preko noći. Neće biti održivo ako idete na ekstremne mere, kao što je smanjenje previše kalorija, opsesija da jedete samo najčistiju hranu u savršenim proporcijama za svaki obrok, preintenzivno vežbanje bez adekvatnog oporavka ili preskakanje sati sna da biste dobili više kardia, itd. .


6. Pijete previše


Nema ništa loše u povremenim noćnim izlascima ili vinskim večerama sa suprugom ili prijateljima. Ali previše alkohola može ozbiljno ometati vaše napore u mršavljenju. Mnoga alkoholna pića imaju više kalorija nego što mislite, a oslabljen sud daje vam više prostora da jedete nezdravu hranu u prevelikim količinama. Studije pokazuju da alkohol takođe može povećati apetit i uzrokovati prejedanje tokom obroka u poređenju sa obrokom koji se služi uz bezalkoholno piće.


Zaključak


Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći u potrazi za sagorevanjem masti i izgradnjom ciljane figure. Samo zapamtite da je ovom procesu potrebno vreme, strpljenje i ravnoteža da bi bio dugoročno uspešan. Neminovno će doći do zastoja, ali ako sledite razumnu ishranu i program vežbanja zajedno sa gore navedenim savetima, bićete na dobrom putu da postignete svoje ciljeve.


Pogledajte našu ponudu Xplorer fitnes sprava klikom OVDE!