xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Kada su u pitanju vaše zdravlje i blagostanje, konzumiranje orašastih plodova može biti nemerljivo korisno. Priča o orašastim plodovima i zdravlju oduvek je bila praćena izvesnom kontroverzom. Dok su za jedne oni savršen dodatak ishrani, drugi smatraju da su kalorijske bombe koje mogu dovesti do debljanja.

Velike porcije orašastih plodova imaju znatan sadržaj masti, što zaista može dovesti do povećanja telesne težine. Međutim, ako se jedu u umerenim količinama, zbog svojih esencijalnih hranljivih materija orašasti plodovi mogu koristiti organizmu.


U poslednje vreme orašasti plodovi se preporučuju kao zdrava užina za ublažavanje žudnje, koja često sabotira dijetu. Pored toga, orašasti plodovi su povezani i sa drugim korisnim svojstvima zbog kojih ih vredi dodati u svoj plan obroka.


Šta ih čini tako zdravim? Zašto ih smatramo tako hranljivim?


Nutritivna svojstva orašastih plodova


Orašasti plodovi su visokokalorična hrana. Međutim, oni su takođe odličan izvor hrane koji može biti od koristi i vašem fizičkom i mentalnom zdravlju. Kada jedete orašaste plodove, pazite da nisu soljeni, prženi ili pečeni. Konzumiranjem orašastih plodova u sirovom stanju iskoristićete njihovu punu nutritivnu vrednost, što znači da će oni biti korisni za vaše zdravlje.


Većina vrsta orašastih plodova sadrži omega 3 masne kiseline, mononezasićene i polinezasićene masti i prehrambena vlakna.


Badem


Badem sadrži škrob, šećer i veliku količinu masnih kiselina. Badem se smatra jednom od najboljih vrsta orašastih plodova jer pospešuje kontrolu holesterola i održava vaš kardiovaskularni sistem zdravim.


Brazilski orah


Brazilski orasi su divni zbog svojih antioksidativnih minerala, vlakana i aminokiselina. Iako je istina da ih treba jesti samo u malim porcijama, oni mogu biti korisni za dijete, a ujedno blokiraju negativne efekte slobodnih radikala.


Lešnik


Zahvaljujući sadržaju folata, lešnici su odlična hrana za trudnice. Preveniraju srčane bolesti, a njihov sadržaj vlakana pomaže vam da duže ostanete siti.


Kikiriki


Kikiriki zapravo potiče iz porodice mahunarki, ali ljudi ga povezuju sa orašastim plodovima. Oni obezbeđuju folate, visokokvalitetne proteine i izoflavone. Kikiriki je odličan za zdravlje srca i sprečava anemiju.


Makadamija orah


Njihove esencijalne hranljive materije pomažu srcu da funkcioniše kako treba. Orasi makadamije takođe pomažu telu da kontroliše nivo holesterola.


Pistaći


Pistaći su odlični za smirivanje bolova u želucu usled gladi između obroka. Sadrže antioksidante i zdrave masti koje smanjuju stepen rizika od hroničnih ili degenerativnih bolesti.


Kesten


Skoro polovina njihovog nutritivnog sadržaja sastoji se od ugljenih hidrata. Njihov sastav masti je sličan sastavu žitarica i, kao rezultat toga, prilično se razlikuje od drugih vrsta orašastih plodova. Preporučuje se za dijete za mršavljenje, jer ima malo kalorija i veoma je zasitan.


Preporuke za konzumiranje orašastih plodova


Možete uključiti razne vrste orašastih plodova u svoj dnevni plan obroka. Međutim, znanje kako da kontrolišete porcije je ključno da biste ih zadržali kao zdrav deo vaše ishrane. Najbolje je je da ih jedete sirove, bez ikakvih dodatnih hemikalija ili soli.


Možete da ih jedete i u formi putera od orašastih plodova, iako su oni manje preporučljivi. Ove vrste putera obezbeđuju iste hranljive materije, ali im je kalorijska vrednost veća.


Brašno od orašastih plodova ili orašasto mleko je popularan način da ih dodate u svoju ishranu. Međutim, pošto su kombinovani sa drugim sastojcima, često imaju više kalorija i njihova svojstva se mogu malo razlikovati.




Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!