xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Jedite polako


Kada jedete polako, vaše telo ima vremena da registruje da ste siti, pa je manja verovatnoća da ćete se prejedati. Kada jedete polako vaše telo bolje apsorbuje hranljive materije iz hrane, što vam može pomoći da se osećate zadovoljnije nakon jela. A osećaj zadovoljstva nakon jela može vam pomoći da sprečite da se prejedate kasnije tokom dana.


Postoji nekoliko različitih načina da jedete polako:


Jedan od načina je da spustite viljušku između zalogaja. Ovo vam daje priliku da uživate u svakom zalogaju i okusite hranu.


Drugi način je da svaki zalogaj hrane temeljno žvaćete pre gutanja. Ovo omogućava vašem telu vremena da svari hranu i apsorbuje njene hranljive materije.


I na kraju, pokušajte da ne radite više zadataka dok jedete. To znači da nema TV-a, nema posla i vožnje. Samo se fokusirajte na uživanje u obroku. To  nije samo dobro za gubitak težine; to je takođe dobro za vaše opšte zdravlje.





Pogledajte XPLORER sobne bicikle, izgubite višak kilograma I poboljšajte zdravlje.




Spavajte dovoljno


Većina ljudi zna da je dovoljno sna važno za sveukupno zdravlje, ali malo njih shvata da je to takođe ključno za uspešan gubitak težine. Kada ste lišeni sna, vaše telo proizvodi više hormona grelina, koji povećava apetit, a manje hormona leptina, koji vam govori kada ste siti. To može dovesti do prejedanja i povećanja telesne težine.


Pored toga, nedostatak sna remeti metabolizam tela i otežava sagorevanje kalorija. Ako pokušavate da smršate, pokušajte da spavate najmanje 7-8 sati po noći. Možda će vam trebati još više ako ste usred posebno intenzivnog režima fitnesa ili dijete.


Postavljanjem sna kao prioriteta, možete se postaviti za uspeh u postizanju svojih ciljeva gubitka težine.


Nikada ne preskačite obrok


Kada je u pitanju postizanje cilja gubitka težine, možda ćete biti skloni da preskačete obroke da biste postigli brže rezultate. Međutim, jedna stvar oko koje se stručnjaci slažu je da preskakanje obroka nije pravi način. Preskakanje obroka može dovesti do povećanja telesne težine.


Evo zašto: kada preskočite obrok, vaše telo prelazi u „režim preživljavanja“ i počinje da skladišti masti.


Osim toga, veća je verovatnoća da ćete nadoknaditi propuštene kalorije prejedanjem kasnije tokom dana. A ako stalno preskačete obroke, vaše telo će početi da usporava metabolizam da bi sačuvalo energiju. Dakle, umesto da preskačete obroke, fokusirajte se na zdrave, uravnotežene obroke tokom dana.


Kardio trening


Kardio se često reklamira kao najbolja vrsta vežbe za gubitak težine. I dok je istina da kardio vežbanje može da vam pomogne da sagorete više kalorija od drugih vrsta vežbi, ne postoji jedinstven pristup gubitku težine. Ključno je pronaći aktivnost u kojoj uživate i u kojoj se možete držati dugoročno.


Neke odlične opcije za kardio uključuju hodanje, trčanje, vožnju bicikla, plivanje i eliptični trening. Počnite sa umerenim intenzitetom i postepeno povećavajte nivo aktivnosti kako vam bude prijatnije. Naravno, dijeta igra veliku ulogu u tome kako postati vitak.


Dakle, pored kardio treninga, obavezno se fokusirajte na zdravu hranu većinu vremena i ograničite unos prerađene hrane, slatkih pića i nezdravih masti. U kombinaciji sa zdravom ishranom, redovni kardio trening može vam pomoći da postignete svoje ciljeve gubitka težine.


Ostanite hidrirani


Hidratacija je ključna za svaki režim mršavljenja, ali je posebno važna tokom leta. Kako temperatura raste, vaše telo se prirodno više znoji da bi se ohladilo, što može dovesti do dehidracije, pa čak i do sunčanice. Kada vežbate, znojite se još više vode i elektrolita. Održavanje hidratacije takođe vam može pomoći da se osećate sito i da izbegnete žudnju za brzom hranom. Zato preporučujemo da jedete voće i povrće napunjeno vodom kao što su lubenica, dinja, tikvice i krastavac.


Ovo voće i povrće je prepuno važnih vitamina i minerala, ali vam takođe može pomoći da ostanete hidrirani i da se osećate sito zbog visokog sadržaja vode.





 Pogledajte XPLORER eliptične trenažere, izgubite višak kilograma i poboljšajte zdravlje.