xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Briga o svom biciklu je neophodna ako želite da ima dug životni vek. Danas ćemo sa vama podeliti nekoliko saveta, koji će vam pomoći da ga održite u odličnom stanju.


Biciklizam je odličan način da se krećete gradom bez zagađivanja vazduha. To je divan oblik vežbanja i to je nešto zabavna aktivnost za slobodno vreme. Ako često koristite bicikl, važno je da o njemu dobro vodite računa. Ovo prevozno sredstvo zahteva posebnu da da bi ostalo u optimalnom stanju. U današnjem članku ćemo podeliti nekoliko saveta za održavanje bicikla.


Da biste bili sigurni da je svaki deo vašeg bicikla u ispravnom stanju i da možete da ga koristite što je duže moguće, potrebno je da o tome vodite računa. Takođe, briga o vašem biciklu će vam pomoći da izbegnete nesreće ili nepovratnu štetu.


Osim toga, morate držati svoj bicikl u prostoru bez vlage i prašine.


Briga o biciklu znači da ga održavate čistim i suvim


Uobičajeno je da bicikli dođu u kontakt sa prljavštinom, blatom, travom i drugim stvarima koje će ih zaprljati. Zbog toga je neophodno da ih očistite kako biste izbegli nakupljanje ostataka.


Operite okvir i točkove


Prvi korak je prskanje okvira crevom niskog pritiska. Zatim treba da uklonite točkove i temeljno ih očistite. Nakon što ih skinete, možete koristiti rastvor sapuna i četkicu za zube da uklonite svu prljavštinu sa glavčine, krakova i oboda.


Poslednji korak je da koristite čist peškir da osušite svaki komad koji ste oprali. Pored toga, moraćete ponovo da sastavite bicikl i ostavite ga na dobro provetrenom mestu. Na taj način sva preostala vlaga će ispariti.


Operite upravljač, sedište i kočnice


Ova tri dela bicikla možete očistiti vodom i sapunom. Pokušajte da pronađete sapun koji će ukloniti velike količine masti. Zatim, sve što treba da uradite je da koristite sunđer za ribanje različitih delova bicikla. Nakon što očistite ta područja, moraćete da ih osušite čistim peškirom.


Operite lance i lančanike bicikla


Prvo bi trebalo da koristite četku za nanošenje odmašćivača na lanac i lančanike. Pored toga, važno je pomerati pedale kako bi odmašćivač ušao u sve zupce lanca.


Zatim ostavite odmašćivač da deluje oko 10 minuta kako bi mogao da razbije tvrdokornu prljavštinu. Nakon toga, trebalo bi da ga isperite toplom vodom sa sapunom. To će ukloniti sve preostale ostatke nečistoće.


Podmazati ako je potrebno


Kada je u pitanju briga o vašem biciklu, možda ćete morati da koristite maziva. Njihova uloga je da drže delove vašeg bicikla podmazanim i sprečiće zaglavljivanje mehanizma. Iz tog razloga, trebalo bi da nanesete lubrikant na lance. Tako će pedaliranje biti ugodno, lako i neće stvarati nikakve čudne zvukove.


 

Pored toga, važno je podmazati kočnice kako se ne bi otkazale. To će osigurati da one mogu odmah da zaustave vaš bicikl i da možete bezbedno da ga kontrolišete. Takođe, mazivo je veoma korisno u sprečavanju rđanja sedišta.


Trebalo bi da prskate mazivo direktno na lanac dok pedalirate unazad. To će osigurati da su svi zupci podmazani. Pored toga, trebalo bi da koristite peškir da očistite višak ulja kako ne bi kapalo.


Maziva takođe sprečavaju nakupljanje prljavštine. Takođe treba da imate na umu da je potrebno da koristite ova ulja nakon detaljnog čišćenja vašeg bicikla.


Proverite kočnice


Uvek treba da proverite kočnice bicikla. Važno je osigurati da imaju moć da zaustave bicikl kada je to potrebno. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da procenite funkcionisanje i održavate kočnice vašeg bicikla:


Proverite kočione pločice


Kada proveravate kočione pločice, obratite pažnju da li su elementi koji omogućavaju vašem biciklu da koči u dobrom stanju. Dok to radite, moraćete da koristite ključ da uklonite opruge i zavrtnje.


Ako je neki od elemenata napukao, moraćete da instalirate nove. Da biste to uradili, morate postaviti nove elemente u metalnu bazu svake kočione pločice. Morate ga instalirati na način koji neće ometati kretanje točka i podesiti ga.


Proverite i podesite ožičenje


Morate da proverite da kablovi nisu labavi, da li su u pravom položaju i da nisu prekriveni prljavštinom. Pored toga, trebalo bi da proverite da li ožičenje kočnice klizi bez problema ili da li treba da mu dodate malo maziva.


Takođe, proverite da li je sajla dobro podešena i da ručica ne dolazi u kontakt sa kormilom. U idealnom slučaju, vaš bicikl će odmah uhvatiti signal i zakočiti što je pre moguće.


Ako se pojavi bilo koji od ovih problema, moraćete da uklonite kabl, uklonite svu prljavštinu, a zatim ga ponovo instalirate.


Proverite gume bicikla


Veoma je važno da proverite koliko vazduha ima u vašim gumama pre svake vožnje biciklom. Najbolji način da to uradite je da koristite merač pritiska vazduha u gumama da vidite da li obe vaše gume imaju isti nivo pritiska.


Pored toga, želećete da proverite stanje oboda. Ako su u lošem stanju, vaše gume mogu klonuti pod vašom težinom ili se istrošiti nakon kratkog vremenskog perioda. Takođe, trebalo bi da proverite svaki točak da vidite da li je probušen ili ispušta vazduh.


Kada treba odneti bicikl kod stručnjaka


Iako zaista možete sami da održavate svoj bicikl u odličnom stanju, možda biste želeli da razmislite o traženju stručne pomoći. Ako to odlučite, poželećete da posetite stručnjaka za bicikle najmanje jednom u 2 meseca. Stručnjak će vam pomoći da identifikujete da li postoje problemi ili da li deo treba da se prilagodi. Pored toga, specijalista može sa vama podeliti neke nove savete za održavanje vašeg bicikla i produženje njegovog veka.


Briga o vašem biciklu takođe može zahtevati farbanje


Pre nego što počnete da farbate svoj bicikl, moraćete da ga rastavite. Na taj način možete detaljno da radite na svakom delu. Kada to radite, veoma je važno da sačuvate zavrtnje i zapamtite gde svaki deo ide.


Zatim ćete morati da uklonite boju koja je u lošem stanju. Da biste to uradili, trebalo bi da koristite fini brusni papir i ostružeite staru boju dok od nje ne ostane ni trag. Takođe, pre nego što nanesete novu boju, trebalo bi da nanesete odmašćivač.


Kada očistite i osušite ceo okvir, možete početi da nanosite novu boju četkom ili iz spreja. Važno je koristiti boju koja je otporna na različite vremenske uslove i naneti nekoliko slojeva.


Na kraju, ostavite da se svaki deo bicikla osuši. Zatim ponovo sastavite svoj bicikl kada se potpuno osuši i kotrljanje može da počne!




SJAJNA CENA SOBNOG BICIKLA + POKLON RUČNI GRIP SA BROJAČEM ILI STEZNIK ZA GLEŽANJ!


Xplorer vam nudi sobni bicikl za vežbanje Xplorer Resolve. Xplorer Resolve idealna je sprava za početnike i napredne korisnike jer se na njemu mogu odraditi lagani, ali i intenzivni treninzi. Vežbanjem na sobnom biciklu smanjuju se masne naslage, jača muskulatura te se poboljšava kardiovaskularni sistem. Sagorevanje kalorija nikad nije bilo lakše, a sada je moguće i iz udobnosti svog doma. Računar sa LCD ekranom prati: brzinu, potrošene kalorije, puls, skeniranje, udaljenost, vreme.


Kliknite za više detalja OVDE!