xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Dati detetu prvi bicikl je kao da mu date par krila. Njihov prvi bicikl je takođe njihovo prvo sredstvo izražavanja i prvi način da se kreću. To je prilika za dete da stekne osećaj nezavisnosti. Neke od najboljih uspomena iz detinjstva su avanture na biciklu.


Bicikli i biciklizam su bili deo naših ranih godina i, iako su se vremena promenila, i dalje su vitalni deo života dece.


Već smo pomenuli pozitivne efekte vožnje bicikla za odrasle u prethodnim člancima. Hajde sada da pričamo o prednostima koje ima za decu, od trenutka kada počnu da se voze na balans biciklima do tinejdžerskih godina.


TELO I UM


Kao i svaka druga fizička aktivnost ili sport, biciklizam je veoma zdrava navika. Uz zdravu ishranu, pomaže u jačanju dečijih tela jačanjem mišića i strukture kostiju. Zglobovi su dobro zaštićeni jer je biciklizam sport sa malim uticajem, za razliku od fudbala ili atletike.


Biciklizam jača imuni sistem jer zahteva boravak na otvorenom. Propisno obučena i dobro opremljena, deca uživaju u hladnom i toplom vremenu isto koliko i mi.


Vožnja bicikla takođe znači da imaju više fizičke aktivnosti, što je dobro kako za decu koja nisu mnogo aktivna, tako i za one koji jednostavno ne mogu da sede. Dajte im bicikl i bićete iznenađeni njihovom kreativnošću!


Vožnja bicikla poboljšava kardiovaskularno zdravlje, promoviše dobro funkcionisanje respiratornog sistema i smanjuje verovatnoću gojaznosti, jednog od glavnih problema koji pogađaju decu poslednjih decenija.


Na nivou motoričkih veština, poboljšava koordinaciju, ravnotežu i koncentraciju. Samo pogledajte decu na svojim balans biciklima kako jure kroz parkove kao da su to radili ceo život. Zatim uče da pedaliraju pomoću točkova za treniranje, a zatim i bez njih, i za tren oka ostvare ravnotežu i koordinaciju!


Kako uče da voze i rukuju biciklom, postižući sve više malih ciljeva, njihovo samopouzdanje raste. Sećate se kada ste prvi put uspeli da vozite bicikl bez točkova za treniranje ili kada ste mogli da skinete ruke sa upravljača?


Raspoloženje dece se poboljšava i zahvaljujući vožnji bicikla – to nije stvar samo odraslih, već i mališani pate od stresa i anksioznosti. I nema ničeg boljeg od porodične vožnje biciklom da se oslobodi napetosti i razbistri um!



KONKURENCIJA I POŠTOVANJE


Ogromna većina dece je rođena sa kompetitivnim genom, što je sasvim razumljivo. Možda je manje-više primetno, ali skoro svi vole da se takmiče i, naravno, pobeđuju. Dakle, ne samo da vas biciklizam uči da se takmičite, da pobeđujete i gubite, da cenite pobede i poraze, već podstiče trud, istrajnost, druženje, timski rad i snagu volje.


Kao zeleno prevozno sredstvo, bicikli su odlično sredstvo za podizanje ekološke svesti dece. Ako je moguće, odvedite ih u školu, idite u kupovinu ili radite bilo koju drugu aktivnost na biciklu kako biste im pokazali da je vožnja bicikla najprirodnija stvar na svetu i da će na kraju sami voziti bicikl.


Istovremeno, mogu da nauče kako da se kreću gradom tako što će se upoznati sa saobraćajnim pravilima i svim ostalim nepisanim pravilima suživota i poštovanja prema drugim biciklistima, ljudima koji se bave sportom, pešacima i vozačima.


Vožnja bicikla po gradu povećava koncentraciju dece jer moraju da obraćaju stalnu pažnju na okolinu, a istovremeno ih uči da budu strpljivi i tolerantni, što su veoma važna faktora u njihovom obrazovanju i razvoju.


DRUŽENJE


Provođenje vremena sa svojim vršnjacima podjednako je važno za decu kao i druženje sa roditeljima. Ovakav način druženja je od suštinskog značaja za njihov razvoj. Bicikli su odličan način za sve njih da upoznaju nove prijatelje van porodičnog kruga i da neguju odnose sa ljudima koji dele ista interesovanja. I sve to uz zdravu fizičku aktivnost!


Kada odrasli kupe novu igračku, žele je u svojoj veličini i po svom ukusu. Isto važi i za decu: potreban im je bicikl koji odgovara njihovom uzrastu ili visini, i moraju voleti kako izgleda da bi uživali u njemu.


Xplorer u ponudi ima veliki izbor dečijih bicikala za različite uzraste sa motivima omiljenih crtanih likova!


Pogledajte klikom OVDE!