xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Eliptični trenažeri su dizajnirani da obezbede obrazac kretanja koji je najbliži skijaškom trčanju. Vaše noge i ruke se pokreću istovremeno pružajući vam trening za gornji i donji deo tela. Možete da se krećete napred ili nazad u zavisnosti od toga da li gurate unazad ili unapred nogama i da li vučete ili gurate rukama. Obično je moguće raditi noge samo tako što ćete staviti ruke na centralnu konzolu ili na dodatne ručke.


Koje mišiće koristimo?


Generalno, koristite skoro sve glavne grupe mišića u određenom stepenu, u zavisnosti od toga kako se krećete.


Kretanje napred


Kretanje napred se stvara guranjem napred nogama dok se povlačite unazad sa rukama, tj. suprotna ruka i noga se kreću zajedno. Glavni mišići koji se ovde koriste su gluteusi, butine, trapezijum i zadnji deltoidi (leđa i ramena).


Pokret unazad


Ovo znači guranje unazad nogama i guranje rukama. Ovo zahteva malo više angažovanja tetive kolena u sinhronizaciji sa kvadricepsima i fokusira se na grudi (grudni koš) i prednje deltoide (prednji deo ramena) u gornjem delu tela. Naravno, postoji mnogo drugih mišića koji se uključuju tokom pokreta, ali oni koji su navedeni su vaši glavni pokretači ili ciljni mišići za opremu.


Šta sve ovo znači i zašto je dobro?


U osnovi, eliptični trenažer je mašina sa malim uticajem na zglobove, pretežno fokusirana na kardio, koja se može koristiti za mobilizaciju celog tela ili kao sprava za zagrevanje pre vežbanja. Eliptični trenažeri su takođe dobri za rehabilitaciju nakon povrede ili kao alternativa trčanju kada osećate da je vašim zglobovima potreban odmor.


Ako još uvek niste sigurni, pitajte svog lokalnog fitnes stručnjaka za savet ili uputstva o tome kako da koristite ovu opremu efikasno i bezbedno.



Eliptični trenažeri su odlični za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe su savršeni kao mašine za vežbanje sa malim uticajem, fantastične za ljude koji počinju na svom fitnes putu da izgube težinu ili na neki drugi način, oporavljaju se od povreda ili pate od raznih zdravstvenih problema.


Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema


Eliptični trenažer može da deluje na vaše srce i pluća jače od trake za trčanje, bicikla ili penjača. Pokreti eliptične mašine sigurno će uključiti i gornji i donji deo tela, uključujući skoro sve glavne grupe mišića. Ovo zauzvrat omogućava vašim mišićima da dobiju više kiseonika, a takođe i vašim plućima i srcu!


Bez obzira da li radite redovne sesije treninga visokog intenziteta od 15 minuta ili 30 minuta umerenog intenziteta, sigurno ćete poboljšati izdržljivost na eliptičnoj mašini.


Vaša pluća i vaše srce će naporno raditi da pumpaju kiseonik u sve delove vašeg tela, a nakon redovnih svakodnevnih vežbi u trajanju od najmanje dve nedelje videćete da vam nivo izdržljivosti raste.


Smanjuje nivo holesterola


Planirajte da vežbate najmanje tri puta nedeljno. Vaš nivo lošeg holesterola bi trebalo da se smanji nakon samo 3-6 meseci redovnih treninga. Samo se pobrinite da pazite i na ishranu.


Oporavlja vas od povreda


Pošto je mašina za vežbanje sa malim uticajem, eliptični trenažer je savršen za sve one koji se oporavljaju od povreda kolena ili zglobova. Štaviše, za ljude koji se oporavljaju od kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara, eliptične mašine su odličan saputnik u olakšavanju povratka fitnes aktivnostima. Intenzitet treninga može uveliko varirati i lako se može prilagoditi kondiciji i zdravstvenom stanju korisnika.


Smanjuje visok krvni pritisak


Biti fizički aktivan znači da je vaš visok krvni pritisak pod kontrolom, kao i da pomaže u upravljanju težinom, srcem i nivoima stresa. Ako su poslednja tri pod kontrolom, onda će biti i vaš krvni pritisak.


Ali da li je svaka fizička aktivnost ista? Najbolje su aerobne vežbe koje ne vrše preveliki pritisak na vaš mišićni ili kardiovaskularni sistem. Ukratko: vaša eliptična mašina je vaš najbolji prijatelj u toj borbi.

Ipak, morate to voleti, a to nije lako. Dodajte raznolikost, uključite virtuelne vežbe, budite društveni i povežite se sa drugima na eliptičnim mašinama za najbolje rezultate.


Poboljšava cirkulaciju


Zapamtite šta smo rekli: vaša eliptični trenažer radi na mišićima gornjeg i donjeg dela tela, čineći ih da pumpaju više krvi u srce i više kiseonika u pluća. Imaćete bolju cirkulaciju, a to će vam pomoći da poboljšate i održite svoje kardiovaskularno zdravlje. I još jedna važna stvar koju treba da znate: pošto će vam eliptični treninzi omogućiti bolju cirkulaciju, takođe ćete minimizirati rizik od problema sa venama.


Pogledajte XPLORER eliptične trenažere, izgubite višak kilograma i poboljšajte zdravlje.