xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Od sagorevanja kalorija do ublažavanja bolova u zglobovima do jačanja srca, zdravstvene prednosti hodanja su naizgled beskrajne. Samo 20 minuta hoda svaki dan može produžiti životni vek. Hodanje ne samo da ima fizičke koristi, već takođe može poboljšati vaše raspoloženje, pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije, pa čak i poboljšati san. Bilo da tek počinjete ili ste oduvek šetali, upoznaćemo vas sa pet načina da povećate svoje dnevne šetnje kako ne biste samo uživali na svežem vazduhu, već stekli i što više zdravstvenih koristi.


Hodanje iskorakom


Ravnomjeran, stabilan tempo hodanja povećaće broj otkucaja srca i pomoći će vam da ostanete u formi. Ali zamena nekoliko ovih koraka iskorakom odličan je način da se nastavite kretati i maksimalno rastegnuti mišiće. Počnite sa tipičnim širokim korakom napred i spuštajte se nadole dok vam butina ne bude paralelna sa tlom, a zatim kada počnete da se krećete uspravno, koračajte napred koračajući drugom nogom. Ponovite ovaj pokret koliko god puta želite, a zatim nastavite normalno hodati. Uključujući iskorake u hodanju pomoći će u jačanju mišića nogu, kao i kukova i gluteusa.


Hodajte uzbrdo


Promena ruta može vam pomoći da stimulišete um, ali i da obezbedi niz drugih zdravstvenih koristi. Pešačenje uzbrdo, ili čak ruta stepenicama, odličan je način za povećanje tonusa mišića i sagorevanje dodatnih kalorija. Snaga potrebna za savladavanje brda zahteva da gluteus, kvadriceps rade napornije - pomažući vam da izgradite mišićni tonus. Dodatna izdržljivost povećava broj otkucaja srca za još intenzivnije kardio vežbe pomažući vam da sagorete više masti.


People hiking


Hodanje unazad


Hodanje unazad ima neke skrivene prednosti. Nekoliko studija sugeriše da povećana koncentracija potrebna pri hodanju u skladu sa normom vašeg mozga može povećati vaše kratkoročno pamćenje i izoštriti vaše razmišljanje. Osim toga, hodanje unazad zahteva drugačije kretanje mišića nogu, povećavajući raspon mišića koje tonirate dok hodate.


Nosite tegove


Nošenje dodatne težine tokom hodanja povećava intenzitet vašeg treninga, a zauzvrat i količinu kalorija koje sagorevate. Uključite nekoliko ponavljanja ruku ili produžetaka s težinom polako podižući ruke ispred sebe ili prema stranama sve dok paralelno s ramenima ne djelujete na toniranje mišića dok hodate. Ako zahteva previše koordinacije, jednostavno prenesite tegove sa sobom i zatvorite šetnju sa nekoliko ponavljanja bržeg ritma pre nego što prekinete.


Kombinujte pokrete


Kada pomešate stil hodanja, brzinu i nagib i povećate količinu energije potrebnu za prebacivanje između stilova, to vam omogućava da sagorite više kalorija i izgradite izdržljivost. Dodavanje nekih promenljivih može učiniti vaše šetnje zanimljivim. Pokušajte uključiti neke bočne korake, preskakanje, galopiranje, pa čak i podizanje nožnih prstiju kako biste radili na različitim mišićima. Zatim, ako je moguće, prebacite brzine sa blagog na brzo. Istraživanja pokazuju da naizmenični nalet bržeg hodanja sa 30 sekundi na jedan minut povećava rezultate sagorevanja kalorija i masti.