xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Verovatno već znate da izgradnja mišića, uklanjanje masti i dobijanje snage zahtevaju doslednu posvećenost i u teretani i u kuhinji. Ali koliko mislite da je san važan kada je u pitanju postizanje vaših fitnes ciljeva?


Odraslima je potrebno sedam ili više sati noćnog sna za najbolje zdravlje i dobrobit. Odgovarajući odmor stvara anaboličko okruženje u kojem se mišići regenerišu, popravljaju i rastu, a bez odgovarajuće količine sna, poboljšanja vaše kondicije mogu zaostajati, a rezultati mogu biti spori.


Spavajte u mraku


Najmanja količina svetlosti, čak i iz punjača za telefon, može da poremeti hormon spavanja melatonin, čime poremeti unutrašnji sat koji može uticati na san. Zatamnite tako što ćete odložiti svu svetleću elektroniku i isključiti sva svetla.


Vežbajte ranije


Istraživanja su pokazala da večernja vežba može negativno uticati na san za neke ljude, ali ne i za sve. Ako osećate da vas večernja vežba budi, pokušajte da vežbate ranije tokom dana. Aerobne vežbe ujutru ili popodne stimulišu ranije oslobađanje melatonina, što vam olakšava noćni san.


Ograničite kofein


Iako vaša jutarnja šolja ima mnogo prednosti, ispijanje kafe kasnije tokom dana može izazvati poremećaje spavanja. Jedna studija pokazuje da konzumiranje kofeina do 6 sati pre spavanja značajno pogoršava kvalitet sna.


Stvorite opuštajuću atmosferu


Od udobne posteljine do manjeg nereda, vaša spavaća soba treba da bude mesto za opuštanje. U idealnom slučaju, mirna spavaća soba se sastoji od niskih temperatura, potpunog mraka i tišine. Pogledajte svoju spavaću sobu i analizirajte kako da je napravite mestom za opuštanje: tamne nijanse, nova posteljina, aromaterapija ili uklanjanje nereda.


Kupite dobar dušek


Ako ste se ikada zapitali zašto bolje spavate u hotelu, možda je to dušek. Ako je vaš dušek star i istrošen, može vam pokvariti san. Istraživanja pokazuju da dušeci utiču na to koliko dobro spavate. Kupovina novog dušeka u početku može izgledati skupo, ali prednosti su daleko veće od troškova.


Melatonin pre spavanja


Melatonin je hormon koji vaše telo proizvodi prirodno i on signalizira vašem mozgu da je vreme za spavanje. Doba dana utiče na ciklus proizvodnje i oslobađanja melatonina; nivoi melatonina prirodno rastu uveče i padaju ujutru. Ovaj hormon koji poboljšava san takođe može poboljšati ukupan kvalitet sna kod ljudi sa poremećajima spavanja. Uzimanje melatonina u obliku suplemenata može pomoći u povećanju osećaja odmora i opuštanja.



Napravite raspored spavanja


Raspored spavanja možete povezati sa bebama i malom decom, ali rasporedi spavanja su prilično efikasni za odrasle koji žele više da zatvaraju oči; posebno kada se traži poboljšanje performansi. Ovo

može izgledati teško, ali pokušajte da zaspite i budite se u isto vreme svaki dan. Podesite alarm u željeno vreme i pokušajte da se prethodno smirite. Ovo omogućava vašem telu da se prilagodi rutini koja će imati koristi.


Izaberite savršen jastuk


Ne postoji ništa gore od ravnog jastuka. Što više vaš jastuk održava kičmu i vrat prirodno poravnatim, biće vam udobnije (i manje bolno).


Spavajte u hladnoj sobi


Sobna i telesna temperatura mogu duboko da utiču na vaš miran noćni san. Ako ste ikada proveli vruću letnju noć bez klima-uređaja, iz prve ruke znate koliko je bilo teško zaspati i ostati zaspati. Jedno istraživanje je pokazalo da temperature u spavaćoj sobi utiču na san više od spoljašnje buke.


Dodatni saveti za dobar san:


• Pijuckajte čaj noću

Isprobajte aplikaciju / sat za praćenje spavanja

• Ne koristite svoju spavaću sobu kao radni prostor

• Opustite se u kadi

• Nemojte jesti tri do četiri sata pre spavanja

• Čitajte knjigu 




Xplorer vam nudi Xiaomi bicikl za vežbanje koji omogućava uživanje u nežnim vežbama ili vežbama u stilu spinovanja iz udobnosti svog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl pogodan je za unutrašnju upotrebu i odlikuje se pogonom kaišem, magnetnim sistemom i pametnom tehnologijom. Ako ste zainteresovani za biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDE!