xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Održavanje bicikla nije teško, a kad vam briga o biciklu postane navika, to će vam biti i lakše. U ovom članku ćete pronaći sedam najvažnijih saveta i trikova, koji će vam olakšati vožnju i održavanje bicikla u savršenom stanju. Ovi saveti će vam uštedeti i novac i poštedeti vas gnjavaže na duge staze.


1. Proveravajte gume i pritisak jednom nedeljno. 


Kada vam proveravanje guma postane nedeljna navika, to će u velikoj meri smanjiti šanse da stojite pokraj puta ili biciklističke staze pokušavajući da zakrpite rupu. Kada vam to postane navika, videćete da ćete, kao nekom magijom, imati manje problema sa probušenim gumama.


 

2. Podmazujte lanac. 


Ovo morate da radite redovno. Najjednostavniji način da ovo uradite, jeste da postavite bicikl na radni pult i okrenete pedale, dok ih okrećete, istisnite mazivo iz boce na zadnju stranu bicikla odmah iznad lanca. Okretanje lanca će razliti mazivo i lepo podmazati čitav lanac. Ne ludujte sa mazivom, jer ćete u suprotnom na podu imati masnu fleku koju ćete kasnije morati da čistite.


3. Škripanje.


Ukoliko vaš bicikl škripi, to ne smete zanemariti. U tom slučaju detaljno pregledajte bicikl i proverite da li je sve u redu. Tokom vožnje neki vijci će se olabaviti. Ukoliko ih povremeno ne proveravate, moguće je da ih izgubite ili da završite sa ozbiljnim kvarom. ,imajte na umu da je preterano zatezanje podjednako loše kao i nedovoljno zatezanje. 


4. Ulje se isušuje.


Možete da sipate dosta ulja kada sastavljate bicikl, ali znajte da ono ne traje večno. Mnogi smatraju da je držač za sedlo dovoljno podmazati samo jednom, pa se nakon nekoliko godina iznenade kada on zapekne. Svakih šest meseci preverite i ponovo podmažite sve, a kada se vreme pogorša onda to radite češće. 


5. Ispravljajte točkove.


Vožnja bicikla haba točkove, a žice mogu da olabave, pa točkovi moraju da se ispravljaju. Uz malo genijalnosti i pomoću ključa za zatezanje žica ovaj problem možete lako da rešite.  Uzmite nekoliko zip vezica i vežite ih oko viljuške bicikla ili okvira, a krajeve ostavite dovoljno dugim da ne dodiruju točak. Polako okrećite točak i ako on dodiruje zip vezicu na jednoj strani, zategnite žice na suprotnoj strani. Ovo je metod koji možete da koristite za jednostavno ispravljanje točka.


6. Proverite sajle.


Sajle ne pucaju iznenada. One se habaju i daju znake upozorenja pred pucanje, kao što su otežano menjanje brzine ili slabo kočenje. Ako kapica na sajli otpadne, zamenite je što pre, jer se tako sajla neće odmotati. Kada podmazujete lanac, kapnite malo maziva niz sajle, pa će one tako biti u savršenom stanju.


7. Vodite računa o menjačima.


Mnogi potpuno zaborave menjače, čak i kada vode računa o lancu i sajlama. Opet uzmite mazivo za lanac i povremeno podmažite opruge menjača, zatim i sajlu na spoju i konačno zavrtnje da biste sprečili da se oni zapeknu. 


Uz ove sjajne savete trebalo bi da budete u stanju da vodite računa o stanju svog bicikla i smanjite broj manjih popravki za koje biste morali da plaćate u servisu.


Celu ponudu Xplorer bicikala možete videti klikom OVDE!