xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Aktivni oporavak uključuje specifične vežbe, koje se rade neposredno posle ili narednih dana kako bi se ubrzao oporavak mišića.


Vežbe koje radite tokom aktivnog oporavka često su iste kao i tokom redovnih treninga, a biciklizam i trčanje su dve najpopularne opcije. Glavna razlika je u tome što se obično rade na između 30-60% vašeg maksimalnog broja otkucaja srca. Vaš maksimalni broj otkucaja srca će varirati u zavisnosti od vaših godina i može se izračunati oduzimanjem vaših godina od broja 220.


Dobro je znati:


Mnogi od nas misle da je mlečna kiselina koja se zadržava u našim mišićima uzrok odloženog početka bolova u mišićima, što je ono što uzrokuje ukočenost i bol u danima nakon treninga. To je zapravo rezultat ekscentrične vežbe, koja stvara mikroskopske suze u našim mišićima kada vežbamo. Korišćenje dana aktivnog oporavka može osigurati da svom telu damo vreme koje mu je potrebno da se pravilno oporavi posle treninga i zaštiti nas od negativnih efekata pretreniranosti.


AKTIVNI OPORAVAK


Aktivni oporavak se odnosi na upotrebu nežnih, nenapornih pokreta kako bi se ubrzao proces oporavka mišića koji se odvija nakon fizičke aktivnosti visokog intenziteta.


Primeri aktivnih vežbi za oporavak su lagano trčanje između serija sprinterskog treninga, ili npr. joga, koja uključuje pasivne duže poze, u danima nakon treninga snage.


PASIVNI OPORAVAK


Pasivni oporavak je vrsta oporavka koji se odvija kroz mirovanje i mirovanje. Iako nije tako efikasan kao aktivni oporavak, dani pasivnog oporavka su nešto što svi treba da uzmemo.


Primeri pasivnog oporavka su dovoljno spavanje, ublažavanje stresa kroz meditaciju, uravnotežena ishrana, uključujući hranu koja ublažava bol u mišićima.


PREDNOSTI AKTIVNOG OPORAVKA


Nije uvek lako znati kada uzeti dan za odmor, i iako se čini da je odlazak u teretanu sedam dana u nedelji najbrži način da izgradite telo iz snova, oporavak je važan deo svakog plana treninga. Tokom vaših dana oporavka, hrana koja pomaže u oporavku mišića i olovka u aktivnom treningu za oporavak će vam pomoći da se brže pripremite za vežbanje i iskusite prednosti kao što su:


  • Smanjenje nakupljanja mlečne kiseline
  • Povećanje mišićne snage
  • Poboljšanje sportskih performansi
  • Smanjeno vreme oporavka od odložene upale mišića
  • Svakodnevna fizička aktivnost sa manjim rizikom od povreda

Većina profesionalnih sportista provodi znatno više vremena na oporavku nego na treningu, a učenje najboljeg načina da se ubrza proces oporavka je sastavni deo maksimiziranja prednosti doslednog treninga.


Aktivni oporavak se najbolje koristi u danima kada imate energije za vežbanje, ali ste fizički ograničeni bolom u mišićima i umorom. Bez obzira da li odlučite da hodate, vozite bicikl ili radite jogu, povećanje protoka krvi pomoći će vam da se oslobodite odložene upale mišića i obezbedite mišićima sve što im je potrebno za oporavak i da se vratite svom redovnom treningu.



Ostanite u formi i vežbajte u udobnosti svog doma! 

Pogledajte super cene naših OUTLET proizvoda klikom OVDE!