xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Biciklizam i trčanje su dva veoma popularna oblika vežbanja koje ljudi koriste da steknu kondiciju, izgube višak masti i smršave. Obe vrste vežbi se mogu izvoditi na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, samostalno ili u grupi, a svaka sagoreva mnogo kalorija.


 

Koja od ove dve vežbe je najbolja za sagorevanje masti?


Istraživanja su pokazala da je  trčanje bolji sagorevač masti od biciklizma. Kvalitet sagorevanja masti trčanjem je znatno veći pri nižim intenzitetima. Sa povećanjem intenziteta, razlika u količini oksidacije masti se smanjuje. Ali ako vam je cilj sagoreti što je više moguće masti, trčanje sa 60 posto napora je pravi put. Kako se intenzitet u obe vrste vežbanja povećava na 80 odsto, količina sagorevane masti se smanjuje u obe aktivnosti, a razlika među njima je zanemarljiva.


Konkretno, studija je otkrila da trčanje sagoreva približno 0,7 grama masti u minuti pri 60 posto intenziteta, dok biciklizam sagoreva 0,4 grama u minuti pri istom intenzitetu. Ali kako se intenzitet povećavao na 80 posto, oksidacija masti je opala na otprilike 0,1 grama u minuti za obje aktivnosti. Tako, bez obzira na oblik vežbanja, pri većim intenzitetima, ugljeni hidrati su preuzeli opterećenje, a sagorevanje masti se smanjuje.


Xplorer New York treadmill


Zašto trčanje sagoreva više masti nego vožnja bicikla niskim intenzitetom?


Evo jednog mogućeg uzroka: biciklizam bi mogao koristiti manje mišićnih vlakana nego trčanje s istim radnim opterećenjem, pa ta mišićna vlakna rade jače, a nakon toga više unose ugljikohidrate pri nižim intenzitetima. Tijekom vožnje bicikla angažirano manje mišićnih vlakana nego tijekom trčanja. U tom slučaju mišićno naprezanje bi tijekom bicikliranja bilo lokaliziranije, što bi rezultiralo većim radom mišića tijekom vožnje nego trčanjem. Ako je stres na svakom mišićnom vlaknu veći tijekom vožnje, tada bi se više energije moglo izvući iz zaliha ugljikohidrata, a ne iz zaliha masti. Stoga, ako više posla obavlja manje mišićnih vlakana, ugljikohidrati bi se mogli više iskoristiti nego masti.


Xplorer New York treadmill 2


Trčanje ili vožnja bicikla?


Gubite težinu kada sagorite više kalorija nego što ih unesete. Obe aktivnosti sagorevaju značajnu količinu kalorija bez posebnih veština i koordinacije. Trčanje sagoreva više masti pri niskim intenzitetima i sagoreva više kalorija nego vožnja bicikla. Osoba od 140 kilograma koja vozi umerenim tempom od 14 km / h sagoreva oko 300 kalorija za 30 minuta. Ali, trčeći brzinom od 6 km / h, ta ista osoba od 140 kilograma sagorela bi blizu 350 kalorija. Trčanje sagoreva više kalorija jer vaši mišići mogu izdržati veću težinu - nema sedla za podršku i nema spuštanja. Izvođenje aktivnosti uzbrdo ili uzbrdo značajno će povećati sagorevanje kalorija.


trčanje i biciklizam su kardiovaskularne aktivnosti koje će poboljšati opšte zdravlje i ojačati srce. Obe aktivnosti povećavaju pokretljivost kukova. Budući da trčanje ima veću nosivost, može pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Kako bilo koja od dve (ili obe) aktivnosti postaje deo načina života, vežbanje može pomoći ne samo u skidanju dodatne težine, već i u njenom održavanju. Dodajte ishranu zdravom hranom sa manjim unosom kalorija od one koju sagorevate i imaćete bolje rezultate.


Dok trčanje sagoreva više masti i brže sagoreva kalorije, da li je vožnja bicikla gubljenje vremena?


Nimalo! Biciklizam je bolji za mnoge ljude koji žele smanjiti uticaj na zglobove. Trčanje je više stresno za kolena, gležnjeve i kukove nego vožnja bicikla. Takođe, ljudima sa viškom kilograma je lakše je trening biciklom za smanjenje pritiska na zglobove. Biciklizam bi takođe mogao biti bolji za one sa problemima sa kolenom ili leđima.


Na kraju, najbolja aktivnost za vežbanje je ona u kojoj najviše uživate i ona koju ćete verovatno nastaviti da radite tokom vremena.

 


Xplorer New York motorne trake za trčanje dizajnirane su za korisnike težine do 120 kg. Ova pristupačna i lagana mašina može se lako sklopiti i odložiti ispod kreveta. Lako i sigurno vežbanje pružiće vam zadovoljstvo trčanja i vrhunske vežbe u vašem domu ili kancelariji. Idealan je za početnike i napredne korisnike.



Traka za trčanje Xplorer New York ima aplikaciju EQiSports pomoću koje možete pratiti napredak, kao i Bluetooth zvučnik.


LCD računar prati: brzinu, sagorevanje kalorija, udaljenost, vreme. Daljinskim upravljačem pokrećete rad trake i pojačavate ili smanjujete brzinu.


Možete ih naručiti odmah na našoj stranici klikom OVDE!