xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Postoji mnogo različitih dodataka koje vežbači mogu koristiti za poboljšanje svojih performansi u teretani. Mogu konzumirati stvari poput proteina u prahu za rast i oporavak mišića, kreatin za povećanje mišića i snage, te kofein za povećanje budnosti i energije.


Kofein je jedan od retkih dodataka ishrani koji se redovno istražuje i smatra se da ima pozitivan efekat na razne vežbače. To ne znači da kofein ima isti pozitivan efekat na sve, ali ako razgovarate o upotrebi kofeina, verovatno ćete moći da vidite neke pozitivne rezultate u teretani.


Šta je kofein?


Kofein je prirodni stimulans koji potiče od biljaka kakaa, bobica guarane, orašastih plodova kola, zrna kafe i listova čaja. U telu kofein deluje tako što mozgu i nervnom sistemu daje povećan nivo budnosti. Ovaj poboljšani nivo percepcije je razlog zašto će mnogi konzumirati kofein kako bi spriječili osjećaj umora i povećali svoju sposobnost da ostanu budni u ovom trenutku.


Koliko kofeina treba da konzumirate?


Neka istraživanja sugerišu da se ovaj raspon može kretati od 3-9 mg po kilogramu telesne težine za zdrave osobe. Neki pojedinci će otkriti da će određeni nivo konzumiranja kofeina poboljšati ili smanjiti njihovu efikasnost. Neki pojedinci ne doživljavaju ništa od konzumiranja kofeina, što je malo rjeđe, ali i mogući ishod nakon konzumacije kofeina. Takođe moramo uzeti u obzir toleranciju na kofein jer će redovnim potrošačima verovatno biti potrebno više od uobičajene količine.


Pa nas ostavlja pitanje, kako da odredimo šta je za nas optimalno? U studiji koja je razmatrala smanjenje količine konzumiranog kofeina, istraživači su predložili da se unose količine između 2 mg - 3 mg po kilogramu telesne težine.

Gore navedeno može biti korisna informacija, jer ako neko nije navikao da konzumira kofein, početak sa manjim unosom može biti bolja ideja.


Kada treba da konzumirate kofein pre treninga?


Uopšteno govoreći, preporučuje se konzumiranje kofeina 30-60 minuta pre treninga. Kofein će se općenito vidjeti u nečijem tijelu otprilike 15 minuta nakon konzumiranja, a nivo će dostići vrhunac oko 60 minuta, pa je preporuka 60 minuta.


Zapamtite, konzumacija kofeina je individualna, a brzina varenja u telu može varirati. Studije su pokazale da je poluživot kofeina kod zdravih ljudi oko pet sati, što znači da je potrebno oko pet sati da se koncentracija kofeina u telu smanji za skoro polovinu.


Šta kofein može učiniti da poboljša performanse?


  • Poboljšava budnost i mentalnu oštrinu.
  • Povećava sposobnost obavljanja aktivnosti orijentisanih na izdržljivost. U kontekstu podizanja, ovo bi moglo značiti održavanje visokog napora tokom dužih sesija.
  • Smanjuje pojavu umora. Slično prethodnom, ovo bi moglo biti korisno za one koji pokušavaju uložiti više napora u duge vježbe kada nivoi energije mogu biti niski.

Glavna tačka uzimanja kofeina je da potrošnja mora biti individualna.




Pogledajte našu ponudu Xplorer fitnes sprava klikom OVDE!