xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Da li ste znali da određene vežbe disanja mogu pomoći vašem telu da se opusti, čak i kada ste pod stresom?


Možda ste pod velikim pritiskom, stresom ili se osećate nervozno. Možda imate problema na poslu ili sa partnerom, oni se samo množe, a vi ne možete da se smirite. Za sve ove trenutke (i mnoge druge), možete iskoristiti vežbe disanja da se opustite.


Vežbe relaksacije su veoma dobre za oslobađanje od stresa, nervoze, anksioznosti i pritiska – svih senzacija koje su danas veoma česte. Ove vežbe disanja za opuštanje su veoma korisne alatke da počnemo da obraćamo više pažnje na taj divan proces primanja kiseonika, bez kojeg ne bismo mogli da živimo.


Obično ne napravimo korak unazad i zastanemo da analiziramo šta se dešava oko nas i u našim telima, jednostavno dišemo iz obaveze i automatski. Ove vežbe disanja to mogu promeniti.


Opuštanje i disanje idu ruku pod ruku


Ove dve slične reči mogu ići ruku pod ruku, a zapravo i moraju. Razmislite o trenucima kada ste ljuti ili nervozni. Vaša pluća su tada više angažovana na uvlačenju vazduha i možete se osećati uznemireno, napeto, a disanje vam se ubrzava. Dakle, očekivano je da se usporavanjem disanja možemo opustiti. Na isti način na koji stres narušava način na koji dišemo, opuštanje ga može poboljšati.


Vežbanjem disanja možete doći do stanja odgovarajuće opuštenosti i smirenosti. Možda izgleda malo čudno da morate naučiti kako da dišete, ali bićete zapanjeni koliko je to korisno.


Kao prvi korak, treba da znate da je svesno disanje široko, sporo, ležerno i sa određenim ritmom. Ponavljanje od samo tri ili četiri puta omogućava telu da smanji broj obrtaja i poboljša nervni sistem dok umiruje um i bori se protiv stresa.


Zato neke discipline kao što su tai či, joga, pa čak i meditacija posvećuju toliko pažnje disanju da bi se postiglo savršeno stanje opuštanja. Ne morate putovati u Indiju ili postati „jogi“ da biste bili mirni, ali možete iskoristiti određene vežbe disanja da se opustite i smirite anksioznost ili živce.


To je veoma jednostavna i efikasna rutina. Ne radi se o koncentraciji, već o prijemu senzacija u vašem telu.


Pre nego što počnete, malo se istegnite i pokrenite se da biste oslobodili napetost i istegnuli mišiće. Vaše držanje treba da bude što udobnije. Ako ne možete da tolerišete da sedite u položaju lotosa (tipičan položaj za meditaciju), možete da vežbate ležanje na kauču ili ležanje u krevetu.


Ako je hladno, pokrijte se, jer kada se opustite, temperatura tela opada. Zatvorite oči, opustite usne i vilicu i fokusirajte se samo na disanje, ne razmišljajući o problemima koji vas muče.


Vežbe disanja za opuštanje


Kada završite sve gore navedene opšte korake, vreme je da odaberete jednu od dole navedenih vežbi disanja za opuštanje.


 

Jednako disanje (sama vriti)


Udahnite kroz nos brojeći do četiri i izdahnite kroz nos brojeći do četiri. To je osnovna tehnika.


Kada ovo vežbate nekoliko puta, možete nastaviti da brojite do pet, šest ili deset. Cilj je da smirite nervni sistem, povećate koncentraciju i smanjite stres. Ovo je veoma efikasna tehnika pre spavanja.


Abdominalno disanje


Stavite jednu ruku na grudi, a drugu na stomak. Dok dišete, uverite se da vam se dijafragma pomera tako da propušta dovoljno vazduha da proširi pluća što je više moguće. Napravite 6 do 10 sporih udisaja u minuti. Ponavljajte ovo svaki dan i videćete promenu u svom opštem stanju.


Ova vežba je takođe dobra za poboljšanje krvnog pritiska i otkucaja srca. Najbolje funkcioniše pre važnog događaja kao što je ispit, venčanje ili poslovni sastanak.


Duboko, pažljivo disanje opušta nervni sistem, bez obzira gde se nalazite.


Alternativno disanje kroz nozdrve (nadi šodan)


Prema rečima praktičara joge, ova vežba disanja umiruje i uravnotežuje telo povezujući regione mozga.


Da biste to uradili, zauzmite udoban položaj, kao što je onaj za meditaciju (cvet lotosa). Stavite desni palac na desnu nozdrvu, vršeći pritisak, ali ne previše. Udahnite duboko. Zadržite vazduh u plućima i promenite zatvorenu nozdrvu, tako da izdahnete kroz desnu nozdrvu.


Ovo savršeno funkcioniše u onim trenucima kada treba da budete usredsređeni i smireni. Takođe vam omogućava da se osećate budnije ili energičnije i smiruje glavobolje.



Progresivno opuštanje


Ova vežba je odlična za ublažavanje napetosti u celom telu.


Zatvorite oči i koncentrišite se na zatezanje, a zatim opuštanje mišića, u serijama od dve ili tri sekunde. Počnite sa nožnim prstima, gležnjevima, nogama, kolenima, butinama, zatim zadnjicom, šakama, rukama, leđima, grudima, vratom, vilicom i završite glavom.


Za svaku grupu, polako, duboko udahnite brojeći do pet. Ovo radi bilo gde, ali je najbolje uraditi kod kuće. Međutim, budite oprezni ako počnete da osećate vrtoglavicu od hiperventilacije.


Puno disanje


Ovo je najbolje učiniti stojeći na prostirci ili ćebetu, bosi ili u čarapama, i u udobnoj, širokoj odeći.

Duboko udahnite vazduh kroz nos, tako da vam stomak nabrekne, a grudni koš se širi. Takođe treba malo da podignete ramena, a da bi vam bilo lakše, stanite na prste. Zadržite vazduh u plućima nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite, pustite da se vaše telo opusti spuštanjem stopala, ramena i ispumpavanjem stomaka.




SJAJNA CENA SOBNOG BICIKLA + POKLON RUČNI GRIP SA BROJAČEM ILI STEZNIK ZA GLEŽAN!


Xplorer vam nudi sobni bicikl za vežbanje Xplorer Resolve. Xplorer Resolve idealna je sprava za početnike i napredne korisnike jer se na njemu mogu odraditi lagani, ali i intenzivni treninzi. Vežbanjem na sobnom biciklu smanjuju se masne naslage, jača muskulatura te se poboljšava kardiovaskularni sistem. Sagorevanje kalorija nikad nije bilo lakše, a sada je moguće i iz udobnosti svog doma. Računar sa LCD ekranom prati: brzinu, potrošene kalorije, puls, skeniranje, udaljenost, vreme.


Kliknite za više detalja OVDE!