xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Ako imate problema sa kolenima, to ne bi trebalo da vas sprečava da se povremeno bavite fizičkim aktivnostima. Iako neke aktivnosti mogu uticati na vaše zglobove, postoji nekoliko vežbi koje neće uticati.


U mnogim slučajevima, oštećenje zglobova je rezultat primena nepravilnih tehnika. Zbog toga je važno da razgovarate sa sportskim specijalistom koji vam može pomoći u procesu ako imate bilo kakvih pitanja o vašim vežbama.


Zdravlje zglobova


Važno je da shvatimo da gojaznost nije samo estetski problem. Osim toga, doprinosi i mišićno-koštanim zdravstvenim problemima. Pored toga, gojaznost dovodi do drugih zdravstvenih problema, uključujući:


  • Povećan krvni pritisak
  • Visok nivo holesterola
  • Otkazivanje srca
  • Povećanje šećera u krvi i dijabetes
  • Masna jetra
  • Artritis

Zašto bi trebalo da izaberete vežbe koje neće uticati na vaše zglobove


Vežbe sa malim uticajem koje neće uticati na vaše zglobove koriste manje, kontrolisane pokrete. Ovo smanjuje pritisak na zglobove, koji su delovi našeg tela koji najviše pate kada redovno vežbamo kada radimo aktivnosti poput trčanja, skakanja, igranja fudbala, tenisa, košarke ili bilo koje druge aktivnosti sa velikim uticajem.


5 vežbi koje neće uticati na vaše zglobove:


Plivanje


Plivanje je jedan od sportova koji vežba celo telo, a takođe je i jedna od aktivnosti koje najviše prijaju zglobovima. To je zato što voda smanjuje pritisak na telo tako što podržava njegovu težinu i ublažava svaki udar. Plivanje uključuje kardio-aerobne vežbe sa zahtevima za mišićima i fleksibilnošću. Bilo koji stil plivanja, od slobodnog stila do leptira, zahteva pokrete gornjih i donjih mišića.


Aerobik u vodi


Ako ne volite da plivate, aqua fitness je aerobna vežba izdržljivosti koja se radi stojeći u bazenu. Obično ga vodi instruktor.  Vežbe su slične onima na uobičajenom času aerobika. Međutim, dodavanjem vode, vaša izdržljivost se povećava dok se uticaj smanjuje. Hodanje u vodi zahteva više napora i, stoga, sagoreva više kalorija nego normalno. Kod aerobika u vodi, telo traži energiju u zalihama masti, a ne u ugljenim hidratima, kao što to čini u vežbama visokog intenziteta.


Veslanje


Ovo je još jedna vežba sa malim uticajem koja će zaštititi vaša kolena i pružiti vam odličan trening. Veslanje zahteva sve delove tela, od ruku do nogu, a posebno prsne i trbušne mišiće. Ne morate da živite blizu jezera ili reke, a ne morate čak ni da imate kajak za veslanje. Možete ići u bilo koju teretanu i samo koristiti njihove mašine za veslanje. Ove mašine vam omogućavaju da regulišete otpor prema vašem kapacitetu i možete raditi različite intervale sa odmorom.


Eliptični trenažer


Ako ste ikada bili u teretani, definitivno ste videli eliptični trenažer. Ova mašina vam omogućava da dobijete kompletnu i zahtevnu kardiovaskularnu vežbu sa malim uticajem. Unutrašnje opruge ovog uređaja ublažavaju udar svakog koraka i istovremeno teraju ruke da se pomeraju dok se noge kreću. Ovo povećava intenzitet i potrošnju energije.


Eliptik uglavnom radi na mišićima nogu, zadnjice, abdomena i gornjeg dela bicepsa, tricepsa i prsnog koša. 


Joga


Joga je generalno povezana sa opuštanjem i položajima istezanja koji zahtevaju fleksibilnost, ali ne i sa sagorevanjem masti. Međutim, neke vrste joge zahtevaju veliku potrošnju energije, tako da vam mogu pomoći da izgubite težinu.




Xplorer vam nudi kompletan asortiman kvalitetnih uređaja koje možete pogledati klikom OVDE!