xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Ponekad u našoj želji da što pre započnemo trening i počnemo da se znojimo, zaboravljamo važan element svakog fitnes režima: zagrevanje. Često čujemo koliko je važan taj deo rutine vežbanja, posebno za smanjenje povreda, ali koliko zapravo znamo o tom procesu?


Šta je uopšte zagrevanje?


Zagrevanje uključuje niz vežbi koje se fokusiraju na izgradnju i poboljšanje vaših osnovnih sportskih veština, koje onda možete primeniti na bilo koju fizičku aktivnost koju ćete raditi. Ono što radi, u suštini, je priprema vaše telo za vrste pokreta koje biste očekivali da radite tokom treninga.


Zašto zagrevanje?


Kada se bavite vežbama zagrevanja, pripremate svoje telo za intenzivnije pokrete, što će zauzvrat poboljšati način na koji se krećete. Ovo ima kratkoročne i dugoročne prednosti: ne samo da smanjuje rizik od povreda tokom treninga, već vam takođe pomaže da poboljšate način na koji se krećete i smanjite bol u mišićima.


Kako funkcioniše?


Kada se zagrevate, povećavate telesnu temperaturu i povećavate dotok krvi u mišiće. Vi samo želite da ostanete topli, a ne da se razbuktate, pa neka vežbe budu kratke da ne biste izazvali umor i promenili rezultate treninga. Postoje brojne vrste vežbi zagrevanja koje možete da uradite, kao što su SMR, dinamičko istezanje, mobilizacija i pokreti za aktivaciju, da spomenemo samo neke.


Šta je SMR


Ovo označava samo-miofascijalno oslobađanje, metod eliminisanja ili ublažavanja okidačkih tačaka uz vraćanje integriteta tkiva. Ovo zagrevanje cilja na tkiva koja okružuju mišiće, kako bi se poboljšao opseg pokreta u zglobovima, smanjio bol, podstakao oporavak tkiva i smanjili ukupni efekti stresa na sistem kretanja vašeg tela.


Šta je dinamičko istezanje


Dinamičko istezanje uključuje kretanje kroz izazovan (ali udoban) opseg pokreta iznova i iznova kako bi se poboljšao opseg pokreta u mišićima i tetivama, plus smanjio rizik od povreda. Takođe je odličan za kondicioniranje vaših atletskih performansi. Ako ste videli ljude kako rade obrnuti iskorak, grle kolena, drže noge tokom zagrevanja, oni izvode dinamičko istezanje. Imajte na umu da ovo zagrevanje zahteva da vodite računa o svojoj koordinaciji i da to treba da radite na kontrolisan, nesmetan i promišljen način.


Šta je mobilizacija


Mobilizacija koristi pristup celom telu da poboljša vašu sposobnost kretanja i efikasnog izvođenja. Zasnovan je na pokretu i odličan je za smanjenje bola ili nelagodnosti. Takođe može pomoći da poboljšate vaše držanje i sposobnost kretanja.


Šta je aktivacija


Aktivacija ima za cilj da probudi vaše mišiće i obično se fokusira na jezgro i kukove. Ovaj pristup vam može pomoći da steknete bolju snagu i smanjite rizik od povreda tako što ćete pripremiti celo telo za vežbu kroz koju ćete da prođete. Neki primeri uključuju plenk (i bočni plenk),  most, lagano naginjanje napred i bočni pokreti. Izvedite nekoliko serija (od 10-15 ponavljanja svaki) koristeći spore, kontrolisane pokrete za najbolje rezultate.



Sjajne cene Xplorer fitness opreme!

Pogledajte sjajnu ponudu Xplorer fitnes sprava kod maxi.rs po super sniženim cenama klikom OVDE!