xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

5 zanimljivih činjenica o AR konzolama

16. novembar 2018. 08.53.52 CET

AR konzole novi su način zabave u dečijem svetu, ali i u svetu nas odraslih. Mnoštvo aplikacija koje se svakim danom iznova razvijaju, puno više kretanja i razvijanje motoričkih veština razlog su zašto se i mi prepuštamo AR avanturama. Upravo smo zato iskopali par zanimljivih činjenica o njima.


1. Iako je AR zaludeo klince širom sveta u zadnjih par godina, istorijat AR-a seže do 1968.


Dakle, radi se o 50 godina dugoj istoriji razvoja AR konzola i aplikacija.


2. Pojam „augmented reality“ nastao je 1990.

A nastao je tako što je istraživač Tom Caudell opisao spajanje virtualnih grafičkih rešenja s fizičkim konzolama.


3. Augmented reality nije samo zabava za klince, nego se koristi u raznim industrijama.


Iako mnogi vežu AR samo za zabavu za klince, činjenica je da se augmented reality koristi i u sportu, turizmu i brojnim drugim industrijama. U sportu, na primer, korišćenje AR tehnologija omogućava lakše samostalno svladavanje veština. NFL takođe koristi AR tehnologiju kroz bolji prikaz sportskog terena. U turizmu se AR može koristiti za bolji i tačniji prikaz smeštaja koji se rezerviše. Neke AR aplikacije su do te mere razvijene da je moguće pre rezervisanja leta „doživeti“ uslove tokom leta. Ne, to ne znači da će AR predvideti turbulencije, ali možeš da vidiš koliko ćeš imati prostora za noge ili kakav je sistem zabave na letu koji nudi određena avio kompanija.


4. AR se koristio i u svemiru.


Da, dobro vidiš. Astronaut Scott Kelly je proveo godinu dana u svemiru, gde je iskoristio AR tehnologiju.


5. Konstantni rast AR startupa i aplikacija


Prema podacima od prošle godine, u svetu je postojao čak 1.261 AR start-up. Zamisli samo koliko je to dodatno aplikacija, konzola i svega drugog zanimljivog što proizlazi iz AR sveta.