xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Razlika između AR i VR

03. decembar 2018. 16.14.53 CET

Kako najlakše objasniti proširenu stvarnost (augmented reality)? Samo ime joj kaže. Radi se o proširenom svetu u kojem se preslikavaju razni kontekstualni slojevi koji ti pomažu da iskusiš virtualno okruženje iz svog doma. Iako nam je dosad bilo poznato korištenje AR-a u zabavne svrhe, proširena stvarnost bi mogla dovesti do znatnog unapređenja naše svakodnevice. Uz nju bi mogao doživeti stvarnost koja ti se ne nalazi nadohvat ruke. Mogao bi jasno da vidiš odeću ili obuću koju želiš da kupiš, a sve od kuće. Ne, pri tom ne mislimo na to da odeš na web i proveriš koje modele neka prodavnica ima, nego bi doslovce mogao gotovo da isprobaš proizvod bez da mrdneš s kauča. Uz takvu naprednu tehnologiju, hirurzi bi tokom operacije mogli imati uvid u ultrazvuk organa čoveka kog operišu.


Virtualna stvarnost je kao što joj ime kaže: virtualna. Ona ne proširuje realnu stvarnost kao AR, nego stavlja korisnika u virtualni, zatvoren svet, „odsečen“ od stvarnog sveta. Uz VR se možeš bez problema naći na rollercoasteru ili na leđima strašnog zmaja ili u bilo kakvom okruženju koje donosi jako puno uzbuđenja.


Osnovna razlika AR i VR leži u načinu korišćenja. AR je dostupan već putem aplikacije koju lako možeš da instaliraš na svom moblinom telefonu tako da proširenu stvarnost možeš koristiti bilo kada s bilo kojim uređajem. VR zahteva korićenje posebnih konzola, kao što su naočare, kako bi se prebacio iz svog sveta u virtualni svet zabave.


VR se više koristi u svrhu doživljavanja raznog sadržaja, ali je potpuno nepraktičan za interakciju sa stvarnim svetom. Tu u priču upada AR koji upravo to omogućava.


Dakle, uz VR bežiš iz svog sveta, a uz AR svoj svet proširuješ. Na tebi je kada ćeš koju realnost iskoristiti na najbolji način!