xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Postanite fit vozeći e-bicikl

23. jul 2018. 16.29.44 CEST

Došlo je ono doba godine kada većinu slobodnog vremena provodimo na biciklu.



No, postoji pitanje: možemo li postati fit vozeći električni bicikl?

Mnogi će reći da je vožnja e-bicikla u rekreacijske svrhe obično varanje. To sam i ja mislio, jer ja uglavnom koristim e-bike za odlazak na posao s ciljem da se što manje umorim. Pedaliranje je i dalje ključna stvar kod vožnje e-bicikla, osim kod onih koji imaju ručicu gasa pa preferiraju vožnju bez ikakvog napora. Slavni olimpijac Sir Chris Hoy reako je: „ e-bicikli su odlična kombinacija korišćenja naše ljudske snage uz malo asistencije.“ Sir Chris j u pravu, onoga trenutka kada sednete na e-bicikl setite se koliko je to zabavna stvar.


Sada ćemo odgovoriti na naše pitanje, jednostavan odgovor je DA, možete postati fit. Zapravo postoje dva načina, jedan je da smanjite nivo asistencije do one mere dok ne osećate jače naprezanje nogu, a da možete normalno nastaviti s vožnjom pri toj brzini. Drugi način je da e-bicikl koristite kao običan, tj. da ne koristite asistenciju. Ako naiđete na strmi uspon, motor je uvek tu da vam pomogne. Postoji još jedan benefit, a to su duže vožnje. Ja običnim biciklom pređem oko 40 km, što s vremenom dosadi. S električnim biciklom uz isti napor (i malo asistencije) pređem dvostruko više što je zabavnije jer svaki puta nađem drugo odredište. Opcija vožnje e-bicikla kao običnog je za kraće relacije od oko 20 km.


Ovaj zadnji paragraf namenjen je za one koji nisu u formi, a žele postati. Rešenje nikada nije bilo jednostavnije. Krenite s jačom asistencijom i vremenom smanjujte asistenciju i povećavajte pređene udaljenosti u obrocima od 500m. Tako ćete na relativno brz i zabavan način doći do fit forme.