xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

E-bicikl - održavanje baterija

07. maj 2018. 16.35.15 CEST

E-bicikl - održavanje baterija



U današnjem blogu saznaćete kako da se pravilno odnosite prema bateriji vašeg e-bicikla kako bi što duže potrajala.


Svi Xplorer e-bicikli imaju izmenjive baterije kako bi korisnicima bilo jednostavnije punjenje i skladištenje. Za razliku od e-bicikala s integrisanom baterijom, baterije s Xplorer bicikala možete jednostavno skinuti i puniti kod kuće/na poslu/na kafi itd.


Naši e-bicikli koriste Samsung litijumske baterije visokog kapaciteta i dugog životnog veka (1000-1500 punjenja). Životnim vekom baterije se smatra broj ciklusa punjenja i pražnjenja dok kapacitet baterije ne padne ispod 70% originalnog kapaciteta.



1000-1500 punjenja vredi ako se baterija uvijek puni od 0 do 100%. Sledi par savjeta kako bi vaša baterija potrajala još duže:

- bateriju punite do 80% (obzirom na to da su punjači s tom opcijom skupi, izmerite koliko dugo traje punjenje baterije i od tog vremena oduzmite sat vremena) - korišćenje te metode može udvostručiti trajanje baterije ako se pridržavate ostalih saveta)


- ako punitre bateriju do 100%, počnite je koristiti u naredna 24 sata (ako potpuno napunjena baterija dugo stoji, dolazi do postepene degradacije kapaciteta)


- dopunjavanje ne šteti bateriji


- slobodno punite preko noći jer punjač i baterija prekidaju punjenje kada je baterija 100% puna


- ne praznite bateriju ispod 20% (pražnjenje ispod 20% može dovesti do postepene degradacije kapaciteta)


- nikako ne praznite bateriju „skroz do kraja“ - kontrolna elektronika će trajno isključiti bateriju ako se potpuno isprazni do „nule“ (sigurnosna mera)


- ne izlažite bateriju direktnom suncu na duži vremenski period (pregrevanje šteti bateriji)


- kada planirate da skladištite bateriju, skinite je s bicikla, napunite do 80% i sklonite sa strane. Svakih otprilike mesec dana proverite napunjenost (Xplorer baterije imaju indikator napunjenosti) i po potrebi dopunite.


- zimi skidajte bateriju s bicikla i čuvajte je na toplom (sobna temperatura), zimi će, radi niske temperature, baterija imati 20% manji domet, to je normalna pojava za litijumske baterije


Autor: Martin Matešić