xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Mini e-bicikl vs. Obični bicikl

02. novembar 2018. 15.24.55 CET

Iako sam oduvek bila zaljubljenik u obične bicikle, samo jedna vožnja mini električnog bicikla dovela me je u dilemu oko toga koji bicikl je bolji. S jedne strane uživam u treningu s klasičnim bajkom u prirodi, a s druge strane e-bike nudi veliki broj prednosti, posebno u vožnji gradom. Šta je bolje na kraju dana? Oboje!


Transport bicikla


Transport e-bicikla je puno lakši od transporta običnog bajka. Sklapanje e-bicikla traje do 30 sekundi, a lako ga prebaciš u gepek automobila i nosiš gde god poželiš. Za transport običnog bicikla čeka te ili jako puno pedaliranja ili ugradnja nosača na automobil, ako nisi previše spreman za jači trening. Naravno, možeš i da ga rastaviš kao što se najčešće radi, ali je taj proces dosta duži nego kod e-bicikla. 


Trening i fizička kondicija


Obični bicikl zasigurno zahteva bolju kondiciju i s njim ćeš verovatno krenuti u nove pohode i osvajanje dugih i zahtevnih staza. Sa druge strane, niko ti ne brani da kod e-bicikla isključiš pedal assistance pa da pedaliraš na duge staze. Time ćeš imati i dobar trening, a u slučaju iznenadne lenjosti na putu, posluži se asistencijom i odmori u vožnji. Ja lično više volim korišćenje e-bicikla za gradsku vožnju i neke staze bez većih prepreka, posebno na putu od kuće do posla. Za ekstremne staze pune izazova preporučujem obični bicikl s kojim će i trening biti jači.


Održavanje


Proces održavanja poprilično je isti kod obe vrste bicikla. Običan bicikl zahteva podmazivanje lanca, održavanje i promenu guma, održavanje kočnica i slično. Kod mini e-bicikla, održavanje uključuje dodatno i bateriju, što nije zahtevno kad se prate uputstva i koraci o kojima smo već pisali na blogu. Suma sumarum - ako si u dilemi koji bicikl da nabaviš, nećeš pogrešiti ni s jednim ni s drugim. Uživanje je zagarantovano kako god okreneš, a obe vrste će te dovesti gde god zamisliš. Na tebi je samo da zgrabiš svoj bajk i kreneš u novu avanturu!



autor: Katarina Leko