xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Hoverboard - kalibracija senzora

22. jun 2018. 15.35.15 CEST

Svakome će se vremenom pojaviti problem sa žiroskopskim senzorima kod hoverboarda, tj - kada stanete na njega, platforma više neće biti potpuno ravna ili ćete osetiti da jedna strana brže skreće od druge.



To je normalna pojava jer senzori na hoverboardu, kao i svaki drugi, vremenom gube preciznost. Rešenje za to je vrlo jednostavno, a to je „poravnanje“ odnosno kalibracija. Sam proces kalibracije je vrlo jednostavan i preporučujemo da ga vršite samo onda kada primetite da Vaš hoverboard počinje da se „čudno“ ponaša u vožnji ili ako primetite jednu od gore navedenih indikacija.



Krenimo s postupkom kalibracije:


1. Posavite hoverboard na ravnu podlogu (ili u stiropor iz kutije, bitno je da je istovremeno fiksiran i da se može nameštati).


2. Poravnajte obe strane (uzmite spojeve gornje i donje plastike kao reference).


3. Uključite hoverboard u način rada za kalibraciju: pritisnite i držite dugme za uključivanje 5 sekundi dok sva svetla na hoverboardu ne počnu da trepere.


4. Koristeći libelu ili mobilnu aplikaciju, poravnajte platforme hoverboarda da budu potpuno vodoravne.


5. Ostavite hoverboard da miruje dok se ne isključi (zavisi od modela, može trajati između 10 i 30 minuta). Druga opcija je da ga sami isključite,a li to je potrebno vrlo pažljivo uraditi kako ne bi trznuli hoverboard. Ako se to dogodi, kalibracija neće biti uspješna i senzori će biti izvan balansa pa će biti poterbno ponoviti postupak.


Autor: Martin Matešić