xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Obrok pre treninga dovodi do snabdevanja mišića i mozga dovoljnom količinom energije. Zbog toga je neophodan unos ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati se skladište kao glikogen u vašoj jetri i mišićima. Budući da vežbe visokog intenziteta vrlo brzo troše energiju, telo ne može da obezbedi dovoljno kiseonika da koristi masti kao izvor goriva. Stoga se oslanja na svoje zalihe glikogena, koji ne zahtevaju razgradnju kiseonika za proizvodnju energije.


Unošenjem ugljenih hidrata pre vežbanja, osiguravate dovoljne zalihe glikogena u vašem telu. Sa spremnom zalihom glikogena, vaši mišići mogu pristupiti energiji na zahtev. Na ovaj način možete uložiti sve napore u svoje vežbe i povećati performanse.


Proteine takođe treba uključiti u vaš obrok pre treninga. Iako ne doprinose mnogo energijom, konzumacija proteina pre vežbanja ima i anaboličke i antikataboličke efekte. Nedavna istraživanja pokazala su da obezbjeđivanjem stalnog protoka aminokiselina na početku vježbanja povećavate njihovu isporuku radnim mišićima i na taj način smanjujete razgradnju mišićnog tkiva tokom vježbanja. Štaviše, značajno povećavate sintezu mišićnih proteina u prvom satu nakon vežbanja, pripremajući telo za anabolizam.



S druge strane, potrošnju masti treba svesti na minimum u periodu pre vežbanja. Masti odlažu pražnjenje želuca, produžavajući tako vreme potrebno za varenje hrane. Ako vam hrana tokom vežbanja sedi u stomaku, veća je verovatnoća da ćete imati stomačne probleme, uključujući grčeve, mučninu i refluks.


Za najbolje rezultate, pokušajte da jedete obrok otprilike dva do tri sata pre treninga. Ostavite nekoliko sati između kraja obroka i početka vežbe, i osiguraćete da se većina obroka svari i spreči želudačne tegobe. Ovsene pahuljice i belance, tuna na integralnom hlebu, posni biftek, pileća prsa i smeđi pirinač sve su to odlične opcije. Ukupne kalorije treba da budu približno iste kao u jednom od vaših uobičajenih obroka. Ovo će osigurati dovoljno goriva bez naprezanja želuca.

Ako ne možete jesti u propisanom roku, odlučite se za komad voća u roku od pola sata nakon treninga. Voće predstavlja vredan izvor goriva tokom vežbanja, poboljšavajući vašu sposobnost da trenirate.

Period pre treninga je takođe odlično vreme za šolju kafe. Kofein takođe pozitivno utiče na vežbanje. Sa masti u krvi, vaše telo se manje oslanja na energiju za glikogen, glukozu i aminokiseline, čime se odlaže umor mišića. Štednjom glukoze, vaš mozak bolje funkcioniše (glukoza je primarno gorivo za vaš mozak), omogućavajući vam da trenirate sa većim stepenom intenziteta.




Xplorer za Vas ima u ponudi Xplorer New York traku za trčanje. Ova pristupačna i lagana mašina može se lako sklopiti i odložiti ispod kreveta i pomerati u prostoru. Lako i sigurno vežbanje pružiće vam zadovoljstvo trčanja i vrhunske vežbe u vašem domu ili kancelariji. Traka za trčanje Xplorer New York  ima aplikaciju EQiSports pomoću koje možete pratiti napredak, kao i Bluetooth zvučnik. LCD računar koji se nalazi ispred gazista prati: brzinu, sagorevanje kalorija, udaljenost, vreme. 


Pogledajte našu ponudu Xplorer fitnes sprava klikom OVDE!