xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Kako se voziti sigurno na električnom trotinetu?

29. avgust 2019. 12.46.22 CEST

S porastom broja vozača električnih trotineta na putevima, raste i potreba za dodatnom regulacijom saobraćaja u vidu zaštite svih vozača. Neke zemlje su već donele propise za vožnju električnih trotineta pa se u Nemačkoj na primer propisuje njihova vožnja isključivo na putu. S druge strane, neke zemlje su još uvek u procesu donošenja odluka. Srbija dozvoljava korišćenje električnih trotineta na trotoaru.Medjutim, infrastruktura nije prilagodjena biciklistima. Ako pogledamo samo biciklističke staze, jasno je da tu ima još dosta prostora za napredak i samim tim za bolju i ispravnu regulaciju saobraćaja. Dok je ovako kako je, imamo par predloga kako se osigurati tokom vožnje e-trotinetom kako bi svi zajedno ostali žive glave tokom vožnje.


Pre svega , obavezno pročitaj uputstvo za korišćenje e-trotineta. U uputstvu stoje sve bitne napomene, kao i osnovne funkcije korišćenja i održavanja tvog električnog ljubimca. Ako nešto i nije jasno, obrati se službi za korisnike i pitaj do zadnjih detalja sve što te zanima. Znaš onu, bolje sprečiti, nego lečiti.


Za vreme prve vožnje novog trotineta, kreni polako. Nemoj odmah krenuti sa najvećom brzinom. Barem dok se ne navikneš na svoj trotinet i dok ne osetiš potpunu sigurnost. Iako naše trotinete odlikuje čvrsta konstrukcija, nije loše početi u nešto nižoj brzini. Lako se u sekundi prebaciš na najjači nivo vožnje. Ako se voziš po makadamu ili manjim barama, obavezno obriši trotinet nakon korišćenja. Vodi računa o svom e-trotinetu i ako primetiš da nešto nije u redu, javi se ovlašćenom serviseru.


Ako se krećeš po trotoaru, vodi računa o pešacima naravno, ali i o biciklistima koji se voze trotoarom, posebno kad prelaziš preko biciklističke staze. Kako Xplorer trotineti dolaze sa zvoncem, uvek možeš na vreme upozoriti bilo kog pešaka ili biciklistu da si na putu. Naravno, pokušaj izbeći nervoznu zvonjavu i drži se one: strpljen, spašen. Iz našeg iskustva, „oprostite“ i „hvala“ čuda mogu napraviti na putu.


Znamo da je po vrućinama teže naterati se na nju, ali kaciga glavu čuva. Nikad ne znaš kad ti neko može izleteti ispred trotineta ili kad će koji automobil projuriti kroz crveno. Nažalost, i to se događa. Kaciga na glavi je svakako naša preporuka, posebno ako ideš na duže staze.


Za vreme noćne vožnje, osim svetla koje dolazi s trotinetom, naša je preporuka nošenje reflektirajućeg prsluka. Nije najatraktivniji izbor, ali znači puno i tebi i drugim vozačima u saobraćaju.


Par saveta je tu. Slobodno podeli sa nama tvoje savete za vožnju trotineta i vozi polako.