xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Održavanje električnog bicikla tokom zime

08. februar 2019. 08.24.44 CET

Prvo i osnovno, svaka čast što nisi beba koja parkira bajk tokom zime. I svaka čast što nemaš one bezvezne izgovore kako je hladno, mokro, loše vreme, bla bla bla. Za slučaj da ne znaš onako baš potpuno kako da održavaš e-bicikl tokom zime, ispod je par saveta za tebe.


Održavanje baterije i bicikla

Nećemo dužiti ovde jer smo već pisali o tome dovoljan broj puta. Zbog zimskih uslova računaj na nešto slabije performanse baterije. Po završetku vožnje, obavezno nosi bateriju sa sobom na posao ili kući na toplo. Nakon svake vožnje, prebriši električni bicikl krpom, a ram premaži voskom. Delove poput zupčanika ili cev vilice naprskaj s WD 40. I ne budi lenj, svake nedelje pregledaj lanac i očisti ga od peska, soli ili prašine.


Gume


Ako nemaš električni bajk kao Xplorer Dune i Xplorer Sydney, ne bi bilo loše da razmisliš o kupovini mountainbike guma (super za zimu) za blato. Radi se o vrlo širokim gumama koje imaju jako velike ripne što ti pruža potreban grip kako ne bi proklizao u snegu ili na ledu. Ako si u stisci i nemaš love za nove gume, postoji i jednostavnije rešenje. Pokreni kreativnost u sebi i napravi nešto ekvivalentno lancima kod automobila. Sve ti treba su zatezne vezice tzv. zip-tie. Kupi one malo jače i u pravilnim razmacima ih zaveži oko gume. Tako ćeš dobiti grip na klizavim podlogama. Vezice će potrajati nekoliko vožnji pa ih obavezno pregledaj pre svake vožnje da ne bi bilo većeg proklizavanja. Pamet u glavu!


Dodatna oprema


Dani možda postaju duži kako se bližimo proleću (i čujem kolegu kako mi govori: “koje proleće, neće to još.). I dalje ima magle i vrlo verovatno nas čeka još snega. Može se dogoditi i da nekad ostaneš prekovremeno na poslu. Nadamo se da ne, ali znamo gde živimo. Preporuka je, a i zakonska obveza, da nosiš reflektujući prsluk tokom noći. Nismo ni mi oduševljeni dizajnerskim rešenjima prsluka, ali pusti mašti na volju i budi kreativan i ovde kao kod guma. Imaš i LED kapice za gume, LED trake za ram, to već može izgledati jako dobro, a i držaće ti glavu sigurnom.