xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Prednosti redovnog vežbanja

23. maj 2018. 13.45.16 CEST

Verovatno svi znate da je vežbanje dobro za zdravlje. No, videćemo koliko dobro.Verovatno se svi sećate kada su nas mame terale da izlazimo napolje na svež vazduh, da vozimo bicikl, igramo fudbal... Nisu to činile bez razloga.


Aktivan život je zdrav život - smanjenje zdravstvenih problema, manje kilograma, bolji san, bolji osećaj, više energije. To su prednosti koje mogu iskusiti svi koji redovno vežbaju, bez obzira na godine i pređašnju kondiciju i fizičko stanje.


Hajde da vidimo koje su tri glavne prednosti redovnog vežbanja1. Vežbanje diže raspoloženje

Ovo je meni najdraža prednost, svakako mogu potvrditi da funkcioniše. Nema boljeg načina za izduvanje nakon stresnog radnog dana, a nakon treninga se osećate bolje, pozitivnije. Fizička aktivnost stimuliše proizvodnju određenih neurotransmitera koji dižu vaše raspoloženje i čine vas srećnijim, a istovremeno smanjuju stres. Redovnim vežbanjem se ne osećate samo bolje, već i izgledate bolje (lako je prema nečijem izgledu prepoznati vežba li ili ne).2. Vežbanjem održavate idealnu težinu

Ako želite da skinete nekoliko kilograma viška, umesto da gledate TV, izađite napolje I prošetajte. Na taj način sagorevate višak kalorija i ubrzavate metabolizam. Što ste aktivniji, više ćete kalorija potrošiti. Ako nemate puno slobodnog vremena, dovoljno je da se na poslu tokom pauze malo prošetate. Ako želite da malo ozbiljnije poradite na gubitku kilograma, onda ćete morati da se pridržavate režima treninga kako bi postigli odlične rezultate u kratkom roku.3. Vežbači bolje spavaju

Zašto vojnici najčvršće spavaju? Oni svakodnevno provode nekoliko sati naporno vežbajući kako bi uvijek bili u top formi. Što se više fizički izmorite, to ćete bolje spavati, zvuči kontraintuitivno, ali istina je. Dobar san potreban je za koncentraciju, dobro raspoloženje i produktivnost. Redovnim vežbanjem ćete brže tonuti u san i puno ređe ćete se buditi tokom noći što će rezultirati znatno boljim kvalitetom sna (jedino na što morate pripaziti je da ne vežbate pre spavanja jer vežbanjem ćete razbuditi telo i puno teže ćete zaspati).


Nadam se da će vas ovaj blog podstaknuti da češće vežbate ;-)


Autor: Martin Matešić