xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Rešite se stresa vežbanjem

21. avgust 2018. 16.24.39 CEST

Brz tempo života i razne životne situacije nam gotovo svakodnevno stvaraju stres. Zamislite samo kroz kolko stresa prolazi odrasla osoba, od stresa na poslu do plaćanja računa i problema s dugovima.



Bez obzira šta činili kako biste izbegli stres, ne možete ga izbeći, uvek je negde blizu. Šta možemo da učinimo po tom pitanju? Postoji jedan odličan način za opuštanje od stresa i istovremeno poboljšanje zdravlja: vežbanje.

Bilo koji oblik fizičke aktivnosti će pozitivno uticati na vaše zdravlje i smanjiti stres, jedino je bitno redovno vežbanje (ili bavljenje sportom), i to nakon radnog vremena za najbolje rezultate.



Vežbanje kao reduktor stresa


• Pojačano lučenje endorfina. Fizička aktivnost poprilično povećava lučenje endorfina, neurotransmitera koji nam pomažu da se osećamo dobro. Endorfini pomažu u smanjenju stresa čineći vas srećnijim, taj efekt je poznat kao „runner's high“.

• Deluje poput meditacije. Tokom treninga ćete zaboraviti na dnevne iritacije i stresore koncentrišući se na pokrete tela.

• Bolje ćete se osećati. Redovna fizička aktivnost podiže samopouzdanje i smanjuje simptome blage depresije i anksioznosti. Osim toga, bolje ćete spavati, a svi znamo koliko je dobar san bitan.


Svi ovi benefiti vas mogu rešiti stresa (ili ga barem umanjiti) i dati vam bolju kontrolu nad vašim životom.



Neka vežbanje radi za vas


Uspešan program trening počinje dobrim planom i može se stvoriti prateći sledeće korake (u našem blogu možete pronaći odlične programe za početnike i napredne vežbače za vežbanje kod kuće ili u teretani).


• Konsultujte se sa lekarom. Ako do sada niste vežbali prema programu treninga ili imate problema sa zdravljem, prvo se posavetujte sa svojim lekarom oko vežbi i intenziteta.

• Prvo hodanje, zatim trčanje. Progresivno povećavajte svoj fitness nivo tako da krenete lagano, a s vremenom povećavajte intenzitet i volumen. Preteraivanje na početku može dovesti do negativnih rezultata i povreda.

• Radite ono što volite. Ako volite da plivate, kreirajte sebi program plivanja, ako volite da trčite, nabavite traku za trčanje, ako volite da dižete tegove, idite u teretanu ili nabavite set tegova.

• Držite se rutine. Novi plan treninga pretvorite u svakonevnu rutinu i pridodajte mu visok prioritet. Radi bolje motivacije trenirajte u društvu, tako će vam istovremeno biti zabavnije i brže ćete zaboraviti na stresne trenutke.



Sve u svemu, vežbanje je najbolje rešenje za stres. Vežbanje smatrajte vremenom za sebe, opuštanjem. Nema ništa lepše od zdravog tela I zdravog duha!