xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Sklopivi e-bicikli - Prednosti i mitovi

09. jul 2018. 16.29.02 CEST

U današnjem blogu ćemo navesti nekoliko prednosti sklopivih e-bicikala i razbiti 5 mitova o njima.



PREDNOSTI


1. Ponesite ga sa sobom gde god idete

Najveća prednost svakog sklopivog bicikla je njegova veličina, tj. kompaktnost. Stane u svaki prtljažnik, stan, kancelariju... Ponesite ga kada idete u shopping, na kafu s prijateljima, kada idete nešto da obavite u gradu kako biste izbegli gužvu i plaćanje parkiranja.


2. Ubrzanje

Zahvaljujući manjim točkovima, znatno je lakše ubrzati na sklopivom e-biciklu. Manji točkovi pružaju manji otpor i znatno je lakše krenuti s mesta, a kada dostignete željenu brzinu, lako je za održavati. Ako dodate asistenciju elektromotora, osećaćete se kao da letite.


3. Praktičnost

Sa sklopivim biciklom možete ući u bilo koje vozilo javnog prevoza, a to je vrlo korisno kada počne padati kiša ili ako vam se probuši guma. Kombinacija vožnje bicikla s javnim prevozom daje vam potpunu slobodu kretanja po gradu.


4. Izbegavanje saobraćajnih gužvi

Ovu prednost imaju sva (mala) električna vozila. Verovatno je svima poznato da su velike gužve u periodima odlaska na posao i odlaska kući s posla. Na putevima ima sve više i više automobila što doprinosi velikim zastojima i sporijem kretanju. S električnim biciklom možete, bez imalo muke i znoja, „projuriti“ kroz gužvu i doći na posao bez stresa + ne morate trošiti vreme na pronalazak parkinga.


5. Jednostavan za korišćenje

Sklapanje i rasklapanje traje svega desetak sekundi, a sve što je potrebno učiniti da biste vozili uz asistenciju elektromotora jeste uključiti e-bicikl i podesiti stepen asistencije.



MITOVI


1. Sklopivi bicikli su lomljivi

Poznato je da su zglobovi i preklopi slabe tačke, ali proizvođači su uzeli u obzir taj problem i ojačali su preklope dodavši dodatne osigurače i pojačanja.


2. Spori su

Većina misli kako su sklopivi bicikli spori zbog malih točkova. No, taj problem je davno rešen. Kako? Sklopivi bicikli imaju veći prednji pogonski zupčanik od ostalih bicikala kao kompenzaciju za manje točkove.


3. Skupi su s obzirom na funkciju

Sklopivi e-bicikli su cenovno isplativiji od „Full-size“ e-bicikala, a skuplji su od običnih iz očiglednih razloga, imaju električni pogon. S jednim e-biciklom možete prijeći oko 50000 km bez dodatnih troškova (baterija se menja nakon cca 1000 punjenja). Za 50000 km pređenih automobilom potrošite 500L goriva (5L/100km), i još moramo uzeti u obzir registraciju svake godine i servis promene ulja. Kod bicikla ćete u tom periodu eventualno promijeniti 2-3 seta guma, diskove i pakne.


4. Teški su

Ova tvrdnja je istinita za većinu proizvođača, no u Xploreru je to mit. E-bicikl Xplorer Mini teži samo 12,8 kg s baterijom i opremom, čineći ga najlakšim e-biciklom na tržištu. Za težinu lakšeg full-size bicikla dobijate snažan sklopivi e-bike.


5. Imaju mali domet

Ovo isto zavisi od proizvođača. E-bicikli niže klase koriste teške olovne baterije s malim dometom (15 km). Xplorer koristi litijske baterije koje su lagane, snažne i dugotrajne. Xplorer Mini može preći oko 45 km s jednim punjenjem, dok njegov veliki brat, Xplorer Sydney prelazi do 90 km.


Autor: Martin Matešić