xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem
traka vs outdoor

To je često pitanje i bez obzira na oprečna mišljenja, naučno istraživanje je pokazalo da je trčanje na traci u principu isto kao i trčanje u prirodi ako napravite svega nekoliko jednostavnih prilagodjavanja.

Prva stvar koju moramo ispitati je da li je trčanje na traci isto trčanju napolju.

Na sreću, naučno istraživanje je dokazalo da postavljanje trake na 1% nagiba odražava potrošnju energije i uslove jednake kao kod trčanja napolju. Stoga, postavljanje vaše trake na 1% nagiba može nadoknaditi činjenicu što nema otpora vazduha i što se ispod vas pomiče tepih, zahtevajući od vas jednak trud kao i da trčite napolju.

Istraživanje je pokazalo da je VO2 max (maksimalni udisaj kiseonika) isti kod trčanja na traci kao kod trčanja napolju, očito pokazujući da je trčanje na traci jednako efikasno kao i trčanje napolju.

Nadalje, istraživanje je otkrilo da se bio-mehanički uzorci nisu promenili kad su ispitanici trčali na traci u poredjenju s tim kad su trčali napolju.

Stoga, možemo odlučno zaključiti da trčanje na traci ima jednaki učinak kao i trčanje napolju kad se trči na 1% nagiba.

Prednosti kod trčanja na traci vs. kod trčanja napolju

Loše vreme

Ovo je najočitija prednost trčanja na traci, no potrebno ju je spomenuti jer uslovi utiču na svakog trkača drugačije. Nekima je najteže trčati kad je vruće ili kad je teren loš, a obožavaju trčati na ravnom, čistom terenu ili po kišnim danima. Drugi su pak suprotno od toga, stoga svako može koristiti traku za one dane kad mu je to potrebno.

Odraditi dobar trening na traci bolje je nego patit se u lošim uslovima napolju ili se čak povrediti.

Simulacija trkačkih staza

Jedna od jedinstvenih prednosti trake za trčanje je mogućnost simulacije vaše željene trkačke staze. Većina boljih traka za trčanje vam omogućuje da kreirate svoj jedinstveni profil, koji možete koristiti kako biste simulirali određenu stazu za koju se pripremate. Jednostavno programirate spravu, ili, ako nema tu opciju, ručno prilagodite stepen nagiba temeljem karte za stazu, i potom trenirate po tom programu bilo koji dan u nedelji.

Unos tečnosti i ugljenih-hidrata

Bitno je praktikovati unos tečnosti i ugljenih-hidrata u trku kako biste naučili jesti i piti bez stajanja. Očigledno, to može biti noćna mora ako niste planirali nositi vodu i hranu sa sobom.

Trčanje na traci će vam omogućiti da praktikujete unos hrane i pića bez usporavanja. Traka neće učiniti sam akt unosa hrane i tečnosti ništa lakšim, no s vremenom će biti sve jednostavnije.

Trebali biste pristupiti trčanju na traci kao i svemu u životu – umereno. Traka može biti odlična sprava za vežbanje i esencijalna za sve koji žive u ekstremnim vremenskim uslovima (bilo hladnim ili vrućim). Ipak, nemojte zanemariti posebne sposobnosti koje možete razviti trčanjem napolju tu i tamo.