xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Trudnoća i vežbe na spravama

29. jun 2018. 15.21.54 CEST

Vežbanje u trudnoći pruža niz prednosti, pod uslovom da je trudnoća uredna i da se redovno kontroliše. Aktivne trudnice su u boljoj telesnoj kondiciji, kvalitetnije spavaju, imaju bolju cirkulaciju, pravilnije dišu, i što je najvažnije, lakše podnose porođaj. Kada smete da vežbate u trudnoći?Ako vam ginekolog nakon svakog pregleda odobri vežbanje i izda potvrdu o urednoj trudnoći i tokom vežbanja ne osećate simptome poput neobičnih bolova, probadanja i vrtoglavice slobodno uživajte u fizičkim aktivnostima. Kroz trudnoću telo se menja pa se i vežbanje treba prilagoditi mesecu trudnoće.


U prvom tromesečju mnoge žene još ne znaju da su trudne pa vežbaju prema uobičajenom programu treninga. U tom razdoblju, naglasak je na jačanju područja stomaka, leđa i karličnog pojasa pa se vežbe sastoje od položaja koji će se u druga dva tromesečja najčešće izbegavati. U prva tri meseca bi vežbanje na orbitreku bilo idealno jer se povećava kondicija, jačaju trbušni mišići, jačaju mišići leđa koji su jako bitni za karlicu koja je u trudnoći pod većim opterećenjem.

U drugom, a pogotovo trećem tromesečju stomak raste, pa bi se vežbe za stomak trebale izbegavati, no za održavanje kondicije, jačanje mišića karlice i nogu je idealan bicikl s naslonom, on pruža leđima preko potrebnu podršku. Kod vežbanja je bitno da vam puls ne prelazi 140 otkucaja u minuti i da se tokom vežbanja osećate dobro i da vam vežbanje bude prijatno, a ne naporno.


Autor: Antonija Jerbić