xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Lako je zaboraviti da su naša tela i um povezani: naše mentalno zdravlje će uvek uticati na naše fizičko zdravlje. Na primer, depresija može uticati na nečiju motivaciju za obavljanje svakodnevnih zadataka kao što je ishrana. Ako se problem ne leči, to će dovesti do fizičke slabosti i podložnosti drugim ozbiljnim bolestima. Zbog toga su stručnjaci sa klinike Maio naglasili kako mentalne bolesti ne uzrokuju samo loše mentalno zdravlje, već i ozbiljne emocionalne, bihevioralne i fizičke zdravstvene probleme, zbog čega je potrebno više nego ikada da se pozabavimo ovom temom.


Ali ono što mentalne poremećaje čini teškim je to što se neki simptomi često zanemaruju, uprkos sve većem broju obolelih. U stvari, Univerzitet Merivil je otkrio da 1 od 5 odraslih u SAD ima mentalnu bolest, pri čemu 1 od 24 osobe pati od teške bolesti. Zato je vreme da svi priznaju važnost mentalnog zdravlja. Ako se tema normalizuje i destigmatizuje, milioni Amerikanaca koji tiho pate od ovih poremećaja osećaće se prijatnije kada govore o svojim problemima. Ovo će ih takođe inspirisati da potraže pomoć od medicinskih stručnjaka i učestvuju u fizičkim aktivnostima koje će poboljšati njihovo mentalno zdravlje.


Kao što je utvrđeno, vaše fizičko i mentalno blagostanje su povezani, a vežbanje je jedan od najboljih metoda za unapređenje oba aspekta vašeg zdravlja.


Pomenućemo četiri aktivnosti koje će poboljšati mentalno zdravlje:


Hodanje


Najjednostavnija vežba koju možete da uradite za svoje mentalno zdravlje je hodanje. Zdravstveni stručnjaci objašnjavaju da hodanje pomaže poboljšanju vašeg psihičkog i mentalnog zdravlja. Ovo je posebno tačno ako šetate napolju jer izlazak sa istog mesta znatno olakšava dekompresiju. Vaša promena u okruženju i rutini takođe može postati pozitivna distrakcija dok dobijate zdravu dozu sunčeve svetlosti i svežeg vazduha. Pošto ova rutina ne zahteva posebne veštine i nije intenzivna, svako može da prihvati hodanje kao fizičku i mentalnu vežbu u bilo kom trenutku. Ako želite rutinu vežbanja umerenog intenziteta, preporučuje se da hodate 150 do 300 minuta nedeljno.


Joga


U članku Dana Brenana,  raspravljalo se o tome kako je joga efikasan oblik vežbanja za ublažavanje stresa i anksioznosti. 86% Amerikanaca je tvrdilo da im je vežbanje joge pomoglo da se izbore sa stresom jer zatezanje i opuštanje mišića smanjuje napetost koju osećaju u svom telu. A pošto postoji veza između anksioznosti i disanja, vežbe poput joge omogućavaju vam da dišete efikasnije i ublažite anksioznost. Štaviše, mirna atmosfera, umirujuća muzika i pozitivan stav koji se praktikuje na časovima joge omogućavaju vam da se fokusirate na svoje trenutno stanje. Dostupni su različiti onlajn i lični časovi koji vas mogu voditi u započinjanju joge. Generalno, časovi hatha joge su pogodni za početnike jer se kreću sporije.


Plivanje


Plivanje je takođe odlična opcija za jačanje mentalnog zdravlja. Studija slučaja koju je predstavio US Masters Svimming pokazala je kako je 24-godišnja Britanka sa velikim depresivnim poremećajem uspela da smanji svoju zavisnost od lekova nakon redovnog plivanja u otvorenim vodama nekoliko nedelja. Ovo ukazuje na potencijal hidroterapije u smanjenju osećaja anksioznosti i depresije. Iako su objašnjenja u toku, morski biolog Volas Nikols veruje da voda smiruje ljudsku psihu, što pojedincima pruža kognitivne i emocionalne koristi.


Trčanje


Ako tražite rigorozne vežbe, trčanje pozitivno utiče na vaše mentalno zdravlje jer oslobađa prirodna jedinjenja koja podižu raspoloženje pod nazivom endokanabinoidi. Ova supstanca izaziva euforiju koja se često povezuje sa trkačem, dobar osećaj koji mnogi ljudi osećaju nakon uzbudljivog trčanja. Osim što vam poboljšava raspoloženje, ovo može pomoći u smanjenju nivoa stresa, omogućavajući vam da osetite opšti osećaj zadovoljstva nakon trčanja. Ono što čini trčanje dobrom vežbom je to što ne morate uvek da idete napolje da biste obavili aktivnost. Trčanje u komšiluku naspram korišćenja traka za trčanje kod kuće deli da sa trakom za trčanje možete da ostvarite iste prednosti kao trčanje na otvorenom iz udobnosti svog doma. Mnoge trake za trčanje su takođe opremljene kontrolama za praćenje fitnesa za praćenje nivoa aktivnosti napretka kao što su otkucaji srca i kilometraža.


Vežbanje je od vitalnog značaja za lečenje problema mentalnog zdravlja, i kao što gore navedene vežbe pokazuju, svako ko ima problema sa mentalnim zdravljem može početi da uključuje vežbu u svoj život.




Ostanite u formi i vežbajte u udobnosti svog doma! 

Pogledajte super cene naših OUTLET proizvoda klikom OVDE!