xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Preskakanje vijače je vežbanje koje je neizbežno na svakom treningu. Bilo da ste u odličnoj formi, želite efikasan kardio trening, želite da poboljšate performanse u svom vežbanju ili samo da se zabavite – preskakanje vijače je pravi izbor za vas.


Preskakanje vijače je aktivnost koja se preporučuje svima. Uključite je u redovan trening i odredite sami koliko vam prija da je koristite.


Za početak preskačite vijaču nekoliko centimetara od poda, dajući konopcu dovoljno prostora da prođe ispod vaših stopala. Držite laktove blizu bokova dok ga vrtite oko sebe. Pokret treba da dolazi od zglobova i podlaktica, a ne iz ramena. Ako se umorite pre nego što završite trening, ispustite konopac i nastavite da skakućete bez njega. Odgovarajući konopac ne bi trebalo da bude viši od vašeg pazuha kada postavite jednu nogu na sredinu užeta i podignite ručke.


Trening sa vijačom postaje aerobni kada treniramo duže od 10 minuta. Ako želimo da poboljšamo brzinu ruku i nogu potrebno je da napravimo što veći broj ponavljanja u što kraćem periodu. Kontakt stopala sa podlogom takođe treba da bude kratak, a ritam takav da sinhronizuje sve grupe mišića.


Vežbe sa vijačom su jedne od najefikasnijih za proces mršavljenja i oblikovanje tela. Za 30 minuta preskakanja gubi se oko 350 kalorija. Vežbe sa vijačom ubrzavaju metabolizam do 25%. Smatra se da su bolje za mršavljenje čak i od trčanja jer su sigurnije za zglobove i kolena.


Preskakanje vijače brzo razvija ravnotežu i koordinaciju. Ove sposobnosti imaju važnu ulogu u sportu, smanjuju mogućnost povrede i održavaju balans. Vijača pozitivno utiče na raspoloženje, i kao i svaka fizička akivnost proizvodi endrofin koji stvara osećaj sreće i zadovoljstva. Ove vežbe idealno podstiču koncentraciju, opuštajući duh i telo.



Prednosti preskakanja vijače


- Pristupačna cena

- Brzo sagorevanje kalorija

- Laka prenosivost

- Ne traži puno prostora

- Ne traži puno vremena

- Smanjuje mogućnost od nastanka povreda

- Jača, oblikuje i tonira mišiće celog tela

- Jača kardiovaskularni i respiratorni sistem

- I pozitivno utiču na moždane funkcije

- Pozitivno utiče na raspoloženje