xplorerlife.rs koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.rs slažete se s korišćenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korišćenja web stranica xplorerlife.rs kliknite na gumb "Razumem".
Razumem

Mnogi od nas se svakodnevno pitaju: da li da vežbam ujutru ili uveče?


Pre nego što počnemo, važno je napomenuti da ne postoji strogo ispravno ili pogrešno kada je u pitanju fitnes. Na kraju dana, trebalo bi da vežbate kada želite i kada je to najbolje za vaše telo. Pored slušanja našeg tela, vreme koje biramo da vežbamo takođe često diktira naš zauzet raspored. Mnogi od nas su primorani termin za vežbanje ubace u raspored kad god mogu. Nemojte vršiti dodatni pritisak na sebe da vežbate u određeno doba dana ako to ne funkcioniše za vas, vaše telo ili vaš život.


Koje je najbolje doba dana za vežbanje?


Prema rečima stručnjaka, jutro je obično najbolje doba dana za vežbanje. Vežbanje ujutru je često najbolja opcija – imaćete manje izgovora, osećaćete se manje tromo i bićete energičniji. Osim toga, jutarnji trening vam daje energiju za dan koji je pred vama, pokreće vaš metabolizam i poboljšava performanse.


Nekome ko želi da smrša ili sagore masnoće dobro bi došao jutarnji trening, posebno na prazan stomak. Rano jutarnje vežbanje će vam takođe koristiti mentalno, jer podstiče budnost i pokreće naše endorfine. Osim toga, produktivan početak dana ostaviće vam pozitivan način razmišljanja.


S druge strane, popodnevni trening je neverovatan način da se poveća nivo energije i ponovo fokusira mozak – čak i šetnja može imati ove prednosti.Pogledajte XPLORER eliptične trenažere, izgubite višak kilograma i poboljšajte zdravlje.
Da li je bolje da vežbate ujutru ili uveče za gubitak težine?


Ako se nadate da ćete sagoreti višak masti i postići zdraviju težinu za svoj tip tela, naši stručnjaci preporučuju da vežbate ujutru. To je zato što su vaši nivoi kortizola i hormona rasta ujutru povišeni, a oba su povezana sa našim metabolizmom. Kada vežbate ujutru, veća je verovatnoća da ćete energiju crpiti iz rezervi masti, pomažući vam da sagorevate masti i gubite višak kilograma.


Prednosti se tu ne završavaju. Istraživanje sugeriše da žene sagorevaju više masti kada vežbaju ujutru jer se osećaju energičnije, njihove performanse se povećavaju i imaće poboljšan krvni pritisak – što sve doprinosi zdravom gubitku težine.


Koje je najbolje doba dana za vežbanje za bolji san?


Ako želite bolje da spavate, možda mislite da će vam pomoći da trčite pre spavanja. Međutim, to bi zapravo moglo učiniti suprotno. Vežbanje oslobađa endorfine i podiže nivo energije, što će učiniti da se osećate budnije. Jutro je najbolje doba dana za vežbanje za bolji san.


Vežbe visokog intenziteta ili jaku vežbu joge treba zadržati za jutarnje . Kada je reč o večernjim vežbama, držite se vežbi nižeg intenziteta i tokova joge kako biste pomogli svom telu da se opusti i promovisao miran san.


Koliko brzo nakon buđenja treba da vežbam?


Dakle, prema mišljenju stručnjaka, izgleda da je jutro najbolje doba dana za vežbanje – uopšteno govoreći. Ali da li to znači da bi trebalo da skočite pravo iz kreveta u odeću za fitness? Preporučljivo je da budete budni 30-60 minuta pre vežbanja.


Ako želite da počnete da vežbate ujutru, ključno je imati na umu  koliko dehidrirani možemo postati tokom noći. Najvažniji savet oko započinjanja ranog jutarnjeg treninga je da se pobrinete da pijete puno vode. Zamena tečnosti koju izgubite tokom noći – pre nego što počnete da gubite više vežbanjem – je od vitalnog značaja.


Jutarnji treninzi su posebno efikasni za zdravo mršavljenje, dok su večernji bolji za dobijanje mišića, jer naši mišići postaju jači tokom dana. S druge strane, popodnevni trening bi vam mogao najbolje odgovarati ako vam energija pada oko 15 časova.


Probajte da vežbate u različito vreme tokom dana i vidite šta vam najbolje odgovara!Pogledajte XPLORER sobne bicikle, izgubite višak kilograma I poboljšajte zdravlje.